Blagdanski panettone

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Blagdanski panettone

Klasik koji me oduvijek izazivao i budio u meni znatiželju jesu li trud i vrijeme uloženi u njegovu izradu sukladni okusima i aromama koje nam on nudi?

Odgovor je DA, svaki trenutak koji ste posvetili ovoj blagdanskoj slastici ona vam vraća svojim nezaboravnim okusima!

Blagdanski panettone

Priprema 1 hour
Kuhanje / pečenje 1 hour 50 minutes
Ukupno vrijeme 2 hours 50 minutes
Broj serviranja 16 kriški

Equipment

  • Papir za pečenje panettone kolača za 1.5 kg smjese

Sastojci

Prvo miješanje

  • Vrećica suhog kvasca
  • 400 g 00 brašna Farina
  • 120 g šećera
  • 100 g maslaca -omekšalog
  • 140 ml vode
  • 120 g žumanjaka

Drugo miješanje

  • 100 g 00 brašna Farina
  • 150 g žumanjaka
  • 100 g šećera
  • žlica meda
  • 150 g maslaca
  • 70 ml vode
  • 200 g brusnica
  • 100 g kandiranih višanja
  • 100 g kandiranih korica naranče
  • 100 g kandiranih korica limuna
  • ½ žličice soli
  • aroma vanilije
  • ribana korica limuna i naranče
  • 100 g otopljenog maslaca - pomiješati s voćem prije dodavanja u kolač

Upute

Prvo miješanje

  • U posudi za miksanje pomiješajte suhi kvasac, brašno, šećer i vodu te miksajte oko 15 minuta.
  • Zatim smjesi dodajte omekšali maslac i žumanjke te nastavite miksati dok ne dobijete glatko tijesto.
  • Ostavite tijesto u posudi da se diže 10-12 sati, najbolje preko noći dok ne utrostruči volumen.

Drugo miješanje

  • Dignutom tijestu prvo umiješajte brašno i šećer s pola žumanjaka, neka se dobro umiješa da tijesto postane glatko.
  • Zatim dodajte ostatak žumanjaka, sol i omekšani maslac te na kraju vodu, možda neće trebati cijela količina vode.
  • U kandirano voće dodajte 100 g otopljenog maslaca, dobro promiješajte i dodajte smjesi za panettone.
  • Ponovo ostavite smjesu da se diže cca. sat vremena na sobnoj temperaturi, zatim je istresite u papirnati kalup za panettone i ostavite da se diže dok ne dođe blizu ruba kalupa. To traje nekoliko sati ovisno o uvjetima prostorije u kojoj se diže do masnoća u samoj smjesi.
  • Što se pečenja tiče stručnjaci kažu da se panettone kao moj od cca. 1.7 kg peče na 170° C oko 80 minuta, ali još uvijek je bio sirov u sredini tako da sam ga morala peći puno duže. sat i 50 minuta prekrivenog folijom.
  • Ostavite ga da se dobro ohladi i servirajte posipanog šećerom u prahu.

Originalan recept by: Iginio Massari

Dobar tek i uživajte!

Blagdanski panettone

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar

O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Šubarice
Blagdanski panettone
Raspuknutići od bundeve