Galette sa šljivama

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Galette sa šljivama

Ukusan i hrskav rustikalan kolač koji možete kombinirati sa svim vrstama voća. Danas sam odabrala šljive jer smatram da su upravo savršen izbor za ovaj desert jer mu daju karakterističan okus i pravu notu slatkog, sočnog i mekanog!

Galette sa šljivama

Priprema 30 minutes
Kuhanje / pečenje 30 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour
Broj serviranja 12 kriški

Sastojci

Tijesto

  • 200 g oštrog brašna
  • 60 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 3 žlice hladne vode

Nadjev

  • 1 kg šljiva -očišćenih
  • 80 g šećera
  • 3 žlice mljevenih badema
  • žlica oštrog brašna
  • 3 žlice komadića maslaca
  • žlica džema od marelica
  • žličica cimeta
  • smeđi šećer - za posipanje

Upute

Tijesto

  • Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, zamotajte ga prozirnom folijom i ostavite u frižideru sat vremana.
  • Tanko ga razvaljajte u krug i punite nadjevom od šljiva.

Nadjev

  • Šljive dobro operite, očistite od koštica i narežite na polovice.
  • Razvaljano tijesto posipajte mješavinom brašna, badema i šećera te prekrijte šljivama, ali pazite da vam ostane oko 2 cm vanjskog dijela tijesta slobodno da možete njime preklopiti pitu.
  • Po šljivama razmažite malo džema od marelica, narežite kockice maslaca i možete ih još malo posipati šećerom ako su kiselkaste.
  • Sada možete pitu preklopiti s rubovima tijesta koje premažite žumanjkom i posipajte smeđim šećerom.
  • Galette pecite na 200° dok ne dobije lijepu boju cca. 30 minuta.

Dobar tek i uživajte!

 

Galette sa šljivama

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar

O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Rolada od bundeve
Američke krafne
Medena torta