Karamel pita s jabukama

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Karamel pita s jabukama

Danas dijelim s vama recept za pitu koju svakako morate isprobati ako volite jabuke i uživate u okusu karamele. Nešto tako sočno, fino i mirisno mora pronaći svoje mjesto u vašem slatkom svijetu!

Karamel pita s jabukama

Priprema 1 hour
Kuhanje / pečenje 40 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 40 minutes
Broj serviranja 16 kom

Equipment

  • Lim za pečenje 23x23 cm

Sastojci

Tijesto

  • 300 g glatkog brašna
  • 120 g maslaca
  • prstohvat soli
  • žumanjak
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • 3 žlice vrhnja
  • naribana kora od limuna

Nadjev

  • kg jabuka
  • 300 g šećera
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 30 g maslaca

Upute

Tijesto

  • Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto i podijelite ga na dva dijela.
  • Jedan dio stavite u zamrzivač da se zamrzne jer ćete ga poslije naribati preko nadjeva.
  • Drugi dio tanko razvaljajte i stavite ga u kalup u kojem ćete peći pitu.
  • Izbodite ga vilicom i stavite peći na 190°C oko 20 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju.

Nadjev

  • Dok se tijesto peče vi ogulite jabuke i narežite ih na kockice.
  • U posudi debelog dna karamelizirajte šećer i dodajte mu jabuke te sve skupa pirjajte desetak minuta. Sada možete nadjevu dodati slatko vrhnje i maslac te sve skupa promiješajte.
  • Ako ocijenite da su jabuke pustile previše vode i da se nadjev neće ugustiti umiješajte smjesi veliku žlicu gustina.
  • Tijesto koje ste izvadili iz pećnice premažite nadjevom i naribajte preko njega ostatak tijesta iz zamrzivača.
  • Pitu ponovo pecite na 190°C oko 30 minuta dok ne postane zlatna i hrskava.
  • Prije serviranja je možete ukrasiti karamelom, šećerom u prahu ili servirati uz kuglicu sladoleda, prema vlastitom ukusu, vjerujte mi da je vrlo sočna i ukusna!

Dobar tek i uživajte!

Karamel pita s jabukama

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar

O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Tart od sira i malina
Domaća ciabatta
Karamel kuglof s jabukama