Karamel rolada od jabuka

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit

Aromatična i ukusna slastica prepuna mirisa jeseni!

Karamel rolada od jabuka

Priprema 40 minutes
Ukupno vrijeme 40 minutes

Equipment

  • Veliki lim za pečenje od pećnice

Sastojci

Biskvit

  • 6 jaja
  • 8 žlica šećera
  • vrećica vanilin šećera
  • 6 žlica glatkog brašna
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • 2 žlice vode
  • žlica ulja

Nadjev od jabuka

  • 6 jabuka
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • žlica cimeta
  • 2 žlice maslaca

Karamel

  • 200 g šećera
  • 200 ml slatkog vrhnja

Ukrašavanje

  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 3 žličice šećera u prahu
  • žličica cimeta

Upute

Biskvit

  • Odvojite bjelanjke od žutanjaka, dodajte prstohvat soli i izradite bjelanjke u čvrsti snijeg.
  • U drugoj posudi mikserom izradite žumanjke i šećer dok ne posvijetle, dodajte brašno i prašak za pecivo te promiješajte i na kraju umiješajte vodu i ulje.
  • Rukom zatim umiješajte snijeg od bjelanjaka i izlijte smjesu na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
  • Biskvit pecite na 200°C oko 10 minuta dok ne dobije lijepu boju, odvojite ga od papira, ali zatim ponovo zarolajte u isti taj papir i ostavite da se ohladi.

Nadjev od jabuka

  • Ogulite jabuke i narežite ih na sitne kockice.
  • Na otopljeni maslac dodajte smeđi šećer i jabuke te dinstajte dok jabuke ne omekšaju. Ostavite smjesu za nadjev da se ohladi.

Karamel

  • Na srednje jakoj vatri otopite šećer dok ne dobijete karamel jantarne boje. Ugrijano vrhnje polako ulijevajte u karamel jer će doći do burne reakcije prilikom miješanja. Na laganoj vatri ga kuhajte dok se sav šećer ne otopi. Ako je potrebno procijedite ga i ostavite da se malo ohladi.

Postupak slaganja

  • Ohlađeni biskvit premažite nadjevom od jabuka i prošarajte karamel umakom.
  • Zarolajte roladu i premažite je tučenim slatkim vrhnjem te ukrasite karamelom.
  • Prije serviranja roladu dobro ohladite.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar
Ocjena komentara




O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Nutella kiflice
Medenjaci sa džemom
Najmekše pecivo