Aromatična i ukusna slastica prepuna mirisa jeseni!
Karamel rolada od jabuka
Priprema 40 minutes
Ukupno vrijeme 40 minutes
Equipment
- Veliki lim za pečenje od pećnice
Sastojci
Biskvit
- 6 jaja
- 8 žlica šećera
- vrećica vanilin šećera
- 6 žlica glatkog brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
- 2 žlice vode
- žlica ulja
Nadjev od jabuka
- 6 jabuka
- 2 žlice smeđeg šećera
- žlica cimeta
- 2 žlice maslaca
Karamel
- 200 g šećera
- 200 ml slatkog vrhnja
Ukrašavanje
- 150 ml slatkog vrhnja
- 3 žličice šećera u prahu
- žličica cimeta
Upute
Biskvit
- Odvojite bjelanjke od žutanjaka, dodajte prstohvat soli i izradite bjelanjke u čvrsti snijeg.
- U drugoj posudi mikserom izradite žumanjke i šećer dok ne posvijetle, dodajte brašno i prašak za pecivo te promiješajte i na kraju umiješajte vodu i ulje.
- Rukom zatim umiješajte snijeg od bjelanjaka i izlijte smjesu na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
- Biskvit pecite na 200°C oko 10 minuta dok ne dobije lijepu boju, odvojite ga od papira, ali zatim ponovo zarolajte u isti taj papir i ostavite da se ohladi.
Nadjev od jabuka
- Ogulite jabuke i narežite ih na sitne kockice.
- Na otopljeni maslac dodajte smeđi šećer i jabuke te dinstajte dok jabuke ne omekšaju. Ostavite smjesu za nadjev da se ohladi.
Karamel
- Na srednje jakoj vatri otopite šećer dok ne dobijete karamel jantarne boje. Ugrijano vrhnje polako ulijevajte u karamel jer će doći do burne reakcije prilikom miješanja. Na laganoj vatri ga kuhajte dok se sav šećer ne otopi. Ako je potrebno procijedite ga i ostavite da se malo ohladi.
Postupak slaganja
- Ohlađeni biskvit premažite nadjevom od jabuka i prošarajte karamel umakom.
- Zarolajte roladu i premažite je tučenim slatkim vrhnjem te ukrasite karamelom.
- Prije serviranja roladu dobro ohladite.
Ostavi komentar