Karpati torta s jagodama

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit

Kada sam vidjela ovu tortu na blogu https://www.mysticcakes.com/karpati-torta-sa-jagodama/ nisam joj mogla odoljeti i vjerujte mi s razlogom. Fantastičan je izbor za ove vruće dane jer je lagana i osvježavajuća prepuna ljetnih aroma!

Zahvaljujem Nataliji na ovom finom receptu, a vi svakako posjetite njezin blog jer tamo vas čeka još mnogo slatkih iznenađenja!

Karpati torta s jagodama

Priprema 1 hour
Ukupno vrijeme 1 hour
Broj serviranja 16 kom

Equipment

  • Kalup za torte promjera 26 cm

Sastojci

Tijesto

  • 160 ml vode
  • 100 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 120 g oštrog brašna
  • 4 jaja

Krema od vanilije

  • 650 ml mlijeka
  • 2 pudinga vanilija
  • 20 g gustina
  • 120 g šećera
  • žlica arome vanilije
  • 150 g maslaca

Krema od jagoda

  • 400 g smrznutih jagoda
  • 150 g šećera
  • 100 ml vode
  • 40 g gustina
  • 50 g maslaca

Još je potrebno

  • 400 ml slatkog vrhnja

Upute

Tijesto

  • Prokuhajte vodu sa maslacem i malo soli, te maknite sa strane i dodajte polako oštro brašno miješajući da vam se ne stvore grudice.
  • Vratite na laganu vatru i miješajte još nekih 4 minute te ostavite da se malo ohladi.
  • Sada možete mikserom izraditi smjesu dodavajući jedno po jedno jaje dok ne dobijete glatku smjesu.
  • Dva kalupa za torte obložite pek papirom i rasporedite u svaki pola smjese te pecite na 200°C nekih 20 minuta dok tijesto ne dobije lijepu boju.
  • Pećnicu nemojte otvarati da dobijete karakterističan valovit izgled dignutog tijesta.

Krema od vanilije

  • Odvojite od ukupne količine mlijeka 200 ml a ostatak stavite skupa sa šećerom kuhati.
  • Gustin i puding razmutite u ovih 200 ml mlijeka i kada ostatak zakuha polako dodajte miješajući u smjesu te kuhajte kremu nekoliko minuta dok se ne zgusne.
  • Prekrijte je prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Omekšali maslac umiješajte mikserom u kremu i njome premažite jedan komad tijesta kojeg ste stavili prethodno u prsten za torte te ostavite u hladnjaku da se stisne dok vi napravite kremu od jagoda.

Krema od jagoda

  • Jagode i šećer stavite kuhati nekih 15 minuta dok ne omekšaju i počnu se raspadati.
  • Zatim ih štapnim mikserom izradite u glatki umak kojeg ostavite na laganoj vatri.
  • Gustin razmutite u vodi i zakuhajte u kremu od jagoda te kuhajte dok se ne zgusne. Na kraju dodajte komadić maslaca da krema dobije finu glatku strukturu.
  • Mlaku kremu od jagoda premažite preko vanilije i ponovno stavite u hladnjak da se sve skupa stisne.
  • Slatko vrhnje izradite mikserom u šlag i njime premažite prvo udubine gornje kore koja ide na kremu od jagoda, premažite ostatak šlaga preko kreme i sada preokrenite sloj sa šlagom prema dolje da se zalijepi za sloj šlaga.
  • Tortu ukrasite prema želji i servirajte dobro rashlađenu.

Dobar tek i uživajte!

Original recipe by: @Mistic Cakes

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar
Ocjena komentara




O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Semifreddo s preljevom od jagoda
Cheesecake s borovnicama 3
Pogača list s kulenom