Kada sam vidjela ovu tortu na blogu https://www.mysticcakes.com/karpati-torta-sa-jagodama/ nisam joj mogla odoljeti i vjerujte mi s razlogom. Fantastičan je izbor za ove vruće dane jer je lagana i osvježavajuća prepuna ljetnih aroma!
Zahvaljujem Nataliji na ovom finom receptu, a vi svakako posjetite njezin blog jer tamo vas čeka još mnogo slatkih iznenađenja!
Karpati torta s jagodama
Priprema 1 hour
Ukupno vrijeme 1 hour
Broj serviranja 16 kom
Equipment
- Kalup za torte promjera 26 cm
Sastojci
Tijesto
- 160 ml vode
- 100 g maslaca
- prstohvat soli
- 120 g oštrog brašna
- 4 jaja
Krema od vanilije
- 650 ml mlijeka
- 2 pudinga vanilija
- 20 g gustina
- 120 g šećera
- žlica arome vanilije
- 150 g maslaca
Krema od jagoda
- 400 g smrznutih jagoda
- 150 g šećera
- 100 ml vode
- 40 g gustina
- 50 g maslaca
Još je potrebno
- 400 ml slatkog vrhnja
Upute
Tijesto
- Prokuhajte vodu sa maslacem i malo soli, te maknite sa strane i dodajte polako oštro brašno miješajući da vam se ne stvore grudice.
- Vratite na laganu vatru i miješajte još nekih 4 minute te ostavite da se malo ohladi.
- Sada možete mikserom izraditi smjesu dodavajući jedno po jedno jaje dok ne dobijete glatku smjesu.
- Dva kalupa za torte obložite pek papirom i rasporedite u svaki pola smjese te pecite na 200°C nekih 20 minuta dok tijesto ne dobije lijepu boju.
- Pećnicu nemojte otvarati da dobijete karakterističan valovit izgled dignutog tijesta.
Krema od vanilije
- Odvojite od ukupne količine mlijeka 200 ml a ostatak stavite skupa sa šećerom kuhati.
- Gustin i puding razmutite u ovih 200 ml mlijeka i kada ostatak zakuha polako dodajte miješajući u smjesu te kuhajte kremu nekoliko minuta dok se ne zgusne.
- Prekrijte je prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Omekšali maslac umiješajte mikserom u kremu i njome premažite jedan komad tijesta kojeg ste stavili prethodno u prsten za torte te ostavite u hladnjaku da se stisne dok vi napravite kremu od jagoda.
Krema od jagoda
- Jagode i šećer stavite kuhati nekih 15 minuta dok ne omekšaju i počnu se raspadati.
- Zatim ih štapnim mikserom izradite u glatki umak kojeg ostavite na laganoj vatri.
- Gustin razmutite u vodi i zakuhajte u kremu od jagoda te kuhajte dok se ne zgusne. Na kraju dodajte komadić maslaca da krema dobije finu glatku strukturu.
- Mlaku kremu od jagoda premažite preko vanilije i ponovno stavite u hladnjak da se sve skupa stisne.
- Slatko vrhnje izradite mikserom u šlag i njime premažite prvo udubine gornje kore koja ide na kremu od jagoda, premažite ostatak šlaga preko kreme i sada preokrenite sloj sa šlagom prema dolje da se zalijepi za sloj šlaga.
- Tortu ukrasite prema želji i servirajte dobro rashlađenu.
Dobar tek i uživajte!
Original recipe by: @Mistic Cakes
Ostavi komentar