Kukuruzna zljevka

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Kukuruzna zljevka

Zljevka ili bazlamača, kolač koji miriše na tradiciju i prošlost kada nije bila samo desert nego možda i jedini obrok za taj dan. Domaćice nisu imale limun da joj da jednu aromatičnu notu nego su je radile s par jednostavnih sastojaka, ali domaći džem od marelica je bio kruna ove jednostavne slastice i svojim mirisom bi privukao sve ukućane za stari drveni stol!

Kukuruzna zljevka

Priprema 15 minutes
Kuhanje / pečenje 30 minutes
Ukupno vrijeme 45 minutes

Equipment

  • Lim za pečenje 26x38 cm.

Sastojci

  • 3 jaja
  • 5 žlica šećera
  • ½ žličice soli
  • 300 ml vrhnja
  • 100 ml ulja
  • 8 žlica kukuruznog brašna
  • 6 žlica kukuruznog griza
  • prašak za pecivo
  • 2 vanilin šećera
  • naribana korica limuna
  • 500 ml mlijeka

Upute

  • Sve navedena sastojke je potrebno samo izraditi mikserom i ostaviti 30-tak minuta da se malo povežu.
  • Lim za pečenje premažite s malo masti ili maslaca te izlijte smjesu koju pecite na 200°C dok ne porumeni cca. 30 minuta.
  • Tko želi deblju zljevku neka je peče u manjem limu, ali mi volimo ovu tanju i hrskavu varijantu.
  • Kada se malo ohladi premažite je džemom od marelica ili šljiva, a po želji je možete i samo posipati šećerom u prahu.

Dobar tek i uživajte!

Kukuruzna zljevka

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar

O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Rolada od bundeve
Američke krafne
Medena torta