Lagana baklava

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Baklava

Baklavu jednostavno morate voljeti, a ja vam danas predlažem jednu ipak malo laganiju varijantu koja je zadovoljila mnoge sladokusce koji su je isprobali, pa zašto je ne biste kušali i vi?

Lagana baklava

Priprema 30 minutes
Kuhanje / pečenje 20 minutes
Ukupno vrijeme 50 minutes

Equipment

  • Lim za pečenje 28x35 cm

Sastojci

  • 500 g tankih kora

Nadjev

  • 6 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 250 g mljevenih oraha
  • 100 g grožđica

Sirup

  • l vode
  • 800 g šećera
  • 3 limuna - narezana na kriške

Upute

  • Izbrojite kore i pola odvojite za dno lima za pečenje, a pola listova ćete složiti na vrh baklave.
  • Slažite kore, a svaku premažite kistom s otopljenim maslacem (tako se kore neće odvajati).
  • Kada ste složili polovicu kora prelijte ih nadjevom kojeg ste prethodno napravili.

Nadjev

  • Odvojite bjelanjke i napravite od njih čvrsti snijeg.
  • Sada dodajte jedan po jedan žumanjak, a uz stalno miješanje dodajte još 6 žlica šećera te na samom kraju ručno umiješajte orahe i grožđice.
  • Dakle, ovaj nadjev prelijte preko složenih kora, a na njega poslažite ostatak kora koje nastavite premazivati otopljenim maslacem.
  • Baklavu pecite na 200*C oko 20-tak minuta dok ne dobije lijepu boju.

Sirup

  • Za sirup stavite kuhati litru i 1/2 vode, 800 g šećera ( nije greška, baš toliko) i 3 limuna narezana na kriške.
  • Sirup dobro promiješajte i pustite da zavrije.
  • Kada je baklava pečena još vruću je izrežite na komade željene veličine, a tradicija nalaže da budu oblika romba te prelijte vrućim sirupom i ostavite da se dobro rashladi.

Bilješke:  Limun joj daje određenu svježinu i razbija slatkoću, a vaš desert će imati i jednu prekrasnu voćnu notu!

Dobar tek i uživajte!

Baklava

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar
Ocjena komentara




O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Tart sa sirom i višnjama
Schwarzwald tortice
Raskošna čokoladna torta