Baklavu jednostavno morate voljeti, a ja vam danas predlažem jednu ipak malo laganiju varijantu koja je zadovoljila mnoge sladokusce koji su je isprobali, pa zašto je ne biste kušali i vi?
Lagana baklava
Priprema 30 minutes
Kuhanje / pečenje 20 minutes
Ukupno vrijeme 50 minutes
Equipment
- Lim za pečenje 28x35 cm
Sastojci
- 500 g tankih kora
Nadjev
- 6 jaja
- 6 žlica šećera
- 250 g mljevenih oraha
- 100 g grožđica
Sirup
- 1½ l vode
- 800 g šećera
- 3 limuna - narezana na kriške
Upute
- Izbrojite kore i pola odvojite za dno lima za pečenje, a pola listova ćete složiti na vrh baklave.
- Slažite kore, a svaku premažite kistom s otopljenim maslacem (tako se kore neće odvajati).
- Kada ste složili polovicu kora prelijte ih nadjevom kojeg ste prethodno napravili.
Nadjev
- Odvojite bjelanjke i napravite od njih čvrsti snijeg.
- Sada dodajte jedan po jedan žumanjak, a uz stalno miješanje dodajte još 6 žlica šećera te na samom kraju ručno umiješajte orahe i grožđice.
- Dakle, ovaj nadjev prelijte preko složenih kora, a na njega poslažite ostatak kora koje nastavite premazivati otopljenim maslacem.
- Baklavu pecite na 200*C oko 20-tak minuta dok ne dobije lijepu boju.
Sirup
- Za sirup stavite kuhati litru i 1/2 vode, 800 g šećera ( nije greška, baš toliko) i 3 limuna narezana na kriške.
- Sirup dobro promiješajte i pustite da zavrije.
- Kada je baklava pečena još vruću je izrežite na komade željene veličine, a tradicija nalaže da budu oblika romba te prelijte vrućim sirupom i ostavite da se dobro rashladi.
Bilješke: Limun joj daje određenu svježinu i razbija slatkoću, a vaš desert će imati i jednu prekrasnu voćnu notu!
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar