Ukusno hrskavo tijesto koje možete kombinirati gotovo sa svim svojim omiljenim kremama ovisno o godišnjem dobu u kojem se nalazite, a i samo malo šlaga sa svježim voćem će isto tako zadovoljiti sve sladokusce!
Lješnjak ekleri
Priprema 1 hour
Kuhanje / pečenje 35 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 35 minutes
Broj serviranja 24
Sastojci
Tijesto
- 250 ml jaja
- 250 ml vode
- 125 ml ulja
- 150 g glatkog brašna
- 3 žličice šećera
- prstohvat soli
Praline pasta
- 150 g lješnjaka
- 100 g šećera
- 30 ml vode
- prstohvat soli
Praline krema
- 500 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 80 g šećera
- 20 g brašna
- 30 g gustina
- aroma vanilije
- žlica maslaca
- praline pasta prethodno napravljena
- 150 g maslaca
Upute
Tijesto
- U jednoj posudi razbijte jaja i neka ih bude točno 250 ml.
- Na vatru stavite kuhati vodu, šećer, ulje i sol te povremeno miješajte dok ne prokuha.
- Maknite s vatre i umiješajte brašno mikserom te ostavite da se malo ohladi a na samom kraju postepeno umiješajte jaja i miksajte dok ne dobijete glatko tijesto.
- Vrećicu za kremu napunite smjesom i za izradu eklera koristite nastavak za ukrašavanje promjera 1 cm.
- Na papir za pečenje istisnite eklere dužine 12 cm te ih stavite peći 35 minuta na 200°C.
- Izvadite ih i ohladite prije punjenja.
Praline pasta
- Na tavi prepržite lješnjake i stavite ih u krpu te oljuštite kožicu a u posudi s debljim dnom na srednjoj vatri napravite karamelu u koju umiješajte tostirane lješnjake.
- Na papir za pečenje raširite karamelizirane lješnjake i ostavite ih da se ohlade.
- Natrgajte komadiće karameliziranih lješnjaka u blender i miksajte 10-tak minuta dok lješnjaci ne ispuste svoje ulje i ne dobijete gustu ljepljivu pastu.
Praline krema
- Stavite kuhati mlijeko, a za to vrijeme vi izradite žumanjke sa šećerom.
- Smjesi dodajte malo mlijeka, brašno i gustin te sve dobro izmiksajte, vruće mlijeko prvo ulijte u žumanjke dobro promiješajte te vratite na vatru.
- Kuhajte kremu dok se ne zgusne, dodajte žlicu maslaca i ostavite da se ohladi, ali je pokrijte s prozirnom folijom da s ne stvori na vrh kreme kora.
- Kada se krema ohladila dobro je izradite mikserom, dodajte joj praline pastu i maslac te miksajte dok ne postane svilena i glatka.
Priprema
- Oštrim nožem prerežite tijesto i napunite ga kremom pomoću vrećice za kreme.
- Gornji dio tijesta umočite u čokoladnu glazuru i stavite preko kreme te dobro rashladite prije serviranja.
- Glazuru napravite od 150 ml ugrijanog slatkog vrhnja i 150 g čokolade koje pomiješajte i malo ohladite prije nanošenja.
Originalan recept za tijesto: Maja Babić
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar