Lješnjak ekleri

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
ekleri

Ukusno hrskavo tijesto koje možete kombinirati gotovo sa svim svojim omiljenim kremama ovisno o godišnjem dobu u kojem se nalazite, a i samo malo šlaga sa svježim voćem će isto tako zadovoljiti sve sladokusce!

Lješnjak ekleri

Priprema 1 hour
Kuhanje / pečenje 35 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 35 minutes
Broj serviranja 24

Sastojci

Tijesto

  • 250 ml jaja
  • 250 ml vode
  • 125 ml ulja
  • 150 g glatkog brašna
  • 3 žličice šećera
  • prstohvat soli

Praline pasta

  • 150 g lješnjaka
  • 100 g šećera
  • 30 ml vode
  • prstohvat soli

Praline krema

  • 500 ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 80 g šećera
  • 20 g brašna
  • 30 g gustina
  • aroma vanilije
  • žlica maslaca
  • praline pasta prethodno napravljena
  • 150 g maslaca

Upute

Tijesto

  • U jednoj posudi razbijte jaja i neka ih bude točno 250 ml.
  • Na vatru stavite kuhati vodu, šećer, ulje i sol te povremeno miješajte dok ne prokuha.
  • Maknite s vatre i umiješajte brašno mikserom te ostavite da se malo ohladi a na samom kraju postepeno umiješajte jaja i miksajte dok ne dobijete glatko tijesto.
  • Vrećicu za kremu napunite smjesom i za izradu eklera koristite nastavak za ukrašavanje promjera 1 cm.
  • Na papir za pečenje istisnite eklere dužine 12 cm te ih stavite peći 35 minuta na 200°C.
  • Izvadite ih i ohladite prije punjenja.

Praline pasta

  • Na tavi prepržite lješnjake i stavite ih u krpu te oljuštite kožicu a u posudi s debljim dnom na srednjoj vatri napravite karamelu u koju umiješajte tostirane lješnjake.
  • Na papir za pečenje raširite karamelizirane lješnjake i ostavite ih da se ohlade.
  • Natrgajte komadiće karameliziranih lješnjaka u blender i miksajte 10-tak minuta dok lješnjaci ne ispuste svoje ulje i ne dobijete gustu ljepljivu pastu.

Praline krema

  • Stavite kuhati mlijeko, a za to vrijeme vi izradite žumanjke sa šećerom.
  • Smjesi dodajte malo mlijeka, brašno i gustin te sve dobro izmiksajte, vruće mlijeko prvo ulijte u žumanjke dobro promiješajte te vratite na vatru.
  • Kuhajte kremu dok se ne zgusne, dodajte žlicu maslaca i ostavite da se ohladi, ali je pokrijte s prozirnom folijom da s ne stvori na vrh kreme kora.
  • Kada se krema ohladila dobro je izradite mikserom, dodajte joj praline pastu i maslac te miksajte dok ne postane svilena i glatka.

Priprema

  • Oštrim nožem prerežite tijesto i napunite ga kremom pomoću vrećice za kreme.
  • Gornji dio tijesta umočite u čokoladnu glazuru i stavite preko kreme te dobro rashladite prije serviranja.
  • Glazuru napravite od 150 ml ugrijanog slatkog vrhnja i 150 g čokolade koje pomiješajte i malo ohladite prije nanošenja.

Originalan recept za tijesto: Maja Babić

Dobar tek i uživajte!

ekleri

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar

O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Čokoladna medena torta
Kesten rolice
Lješnjak tart