Tart hrskave korice i mekane baršunaste kreme je idealan izbor deserta kojim ćete izmamiti oduševljene uzdahe svojih najmilijih!
Lješnjak tart
Priprema 30 minutes
Kuhanje / pečenje 25 minutes
Ukupno vrijeme 55 minutes
Equipment
- Kalup za tart 20x30 cm
Sastojci
Podloga
- 200 g glatkog brašna
- 100 g maslaca
- 70 g šećera u prahu
- jaje
- 30 g mljevenih lješnjaka
- prstohvat soli
Praline pasta
- 150 g lješnjaka
- 100 g šećera
- 30 ml vode
- prstohvat soli
Praline krema
- 500 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 80 g šećera
- 20 g brašna
- 30 g gustina
- žlica arome vanilije
- žlica maslaca
- praline pasta -prethodno pripremljena
- 150 g maslaca
Upute
Podloga
- Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto koje tanko razvaljajte i njime obložite kalup za tart te stavite u hladnjak pola sata da se malo ohladi.
Praline pasta
- Na tavi prepržite lješnjake i stavite ih u krpu te oljuštite kožicu.
- U posudi s debljim dnom na srednjoj vatri napravite karamelu u koju umiješajte tostirane lješnjake.
- Na papir za pečenje raširite karamelizirane lješnjake i ostavite ih da se ohlade.
- Natrgajte komadiće karameliziranih lješnjaka u blender i miksajte 10-tak minuta dok lješnjaci ne ispuste svoje ulje i ne dobijete gustu ljepljivu pastu.
- Praline pastu stavite u frižider dok ne skuhate slastičarsku kremu.
Praline krema
- Stavite kuhati mlijeko, a za to vrijeme vi izradite žumanjke sa šećerom.
- Smjesi dodajte malo mlijeka, brašno i gustin te sve dobro izmiksajte.
- Vruće mlijeko prvo ulijte u žumanjke, dobro promiješajte te vratite na vatru.
- Kuhajte kremu dok se ne zgusne, dodajte žlicu maslaca i ostavite da se ohladi, ali je pokrijte s prozirnom folijom da se ne stvori na vrh kreme kora.
- Kada se krema ohladila dobro je izradite mikserom, dodajte joj praline pastu i maslac te miksajte dok ne postane svilena i glatka.
Podloga
- Na ohlađeno tijesto stavite neki uteg npr, suhi grah te ga pecite "na slijepo" oko 15 minuta na 190°C, maknite grah te dopecite tijesto dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
- Kada se tijesto ohladi napunite ga finom hladnom kremom i ukrasite prema vlastitoj želji.
- Ja sam ovaj put za ukrašavanje upotrijebila karamelizirane lješnjake i čokoladnu glazuru od 150 g čokolade i 4 žlice ulja.
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar