Lješnjak tart

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
lješnjak tart

Tart hrskave korice i mekane baršunaste kreme je idealan izbor deserta kojim ćete izmamiti oduševljene uzdahe svojih najmilijih!

Lješnjak tart

Priprema 30 minutes
Kuhanje / pečenje 25 minutes
Ukupno vrijeme 55 minutes

Equipment

  • Kalup za tart 20x30 cm

Sastojci

Podloga

  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g maslaca
  • 70 g šećera u prahu
  • jaje
  • 30 g mljevenih lješnjaka
  • prstohvat soli

Praline pasta

  • 150 g lješnjaka
  • 100 g šećera
  • 30 ml vode
  • prstohvat soli

Praline krema

  • 500 ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 80 g šećera
  • 20 g brašna
  • 30 g gustina
  • žlica arome vanilije
  • žlica maslaca
  • praline pasta -prethodno pripremljena
  • 150 g maslaca

Upute

Podloga

  • Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto koje tanko razvaljajte i njime obložite kalup za tart te stavite u hladnjak pola sata da se malo ohladi.

Praline pasta

  • Na tavi prepržite lješnjake i stavite ih u krpu te oljuštite kožicu.
  • U posudi s debljim dnom na srednjoj vatri napravite karamelu u koju umiješajte tostirane lješnjake.
  • Na papir za pečenje raširite karamelizirane lješnjake i ostavite ih da se ohlade.
  • Natrgajte komadiće karameliziranih lješnjaka u blender i miksajte 10-tak minuta dok lješnjaci ne ispuste svoje ulje i ne dobijete gustu ljepljivu pastu.
  • Praline pastu stavite u frižider dok ne skuhate slastičarsku kremu.

Praline krema

  • Stavite kuhati mlijeko, a za to vrijeme vi izradite žumanjke sa šećerom.
  • Smjesi dodajte malo mlijeka, brašno i gustin te sve dobro izmiksajte.
  • Vruće mlijeko prvo ulijte u žumanjke, dobro promiješajte te vratite na vatru.
  • Kuhajte kremu dok se ne zgusne, dodajte žlicu maslaca i ostavite da se ohladi, ali je pokrijte s prozirnom folijom da se ne stvori na vrh kreme kora.
  • Kada se krema ohladila dobro je izradite mikserom, dodajte joj praline pastu i maslac te miksajte dok ne postane svilena i glatka.

Podloga

  • Na ohlađeno tijesto stavite neki uteg npr, suhi grah te ga pecite "na slijepo" oko 15 minuta na 190°C, maknite grah te dopecite tijesto dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
  • Kada se tijesto ohladi napunite ga finom hladnom kremom i ukrasite prema vlastitoj želji.
  • Ja sam ovaj put za ukrašavanje upotrijebila karamelizirane lješnjake i čokoladnu glazuru od 150 g čokolade i 4 žlice ulja.

Dobar tek i uživajte!

lješnjak tart

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar

O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Mramorni kolač
Banoffee pita
Krem užitak od malina