Božanstvena slastica prepuna svježine, raznih okusa i tekstura. Hrskavo dno kolača preliveno je božanstvenom kremom od jogurta i sira koju sam prekrila baršunastim limun curdom, a kruna svega je glatka sjajna šaum krema!
Mini kolači od limuna
Priprema 1 hour
Ukupno vrijeme 1 hour
Broj serviranja 16 kom
Equipment
- Silikonski kalup za muffine 16 čašica
Sastojci
Podloga
- 130 g mljevenih keksa
- 70 g otopljenog maslaca
Krema
- 400 ml jogurta
- 200 g krem sira
- 100 g šećera u prahu
- žlica arome vanilije
- žlica soka od limuna
- vrećica želatine
- 100 ml slatkog vrhnja
Lemon curd
- 4 žumanjka
- 200 g šećera u prahu
- 80 g maslaca
- 100 ml soka od limuna
Šaum
- 3 bjelanjka
- 100 g šećera
- 4 g želatine+2 žlice hladne vode
- žlica arome vanilije
Upute
Podloga
- Mljevene kekse prelijte rastopljenim maslacem, u svaku čašicu utisnite 1 žlicu smjese i stavite u hladnjak da se podloga stisne. Ako nemate silikonske kalupe iz kojih se desert lako vadi slobodno ga složite u čaše, tako će vam biti efektnije i lakše.
Lemon curd
- Žumanjke i šećer dobro promiješajte te dobivenoj smjesi dodajte ostale sastojke i kuhajte kremu na pari dok se ne zgusne te je ostavite da se ohladi.
Krema
- Želatinu pomiješajte s vodom i ostavite 10 minuta da nabubri.
- Slatko vrhnje izradite mikserom u šlag.
- Jogurt, sir, šećer i aromu vanilije miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Želatinu sada ugrijte i dodajte u smjesu sira i jogurta te dobro promiješajte, a na samom kraju lagano špatulom umiješajte šlag od slatkog vrhnja.
- Preko keksa nanesite ravnomjerno kremu i ostavite kolačiće u hladnjaku da se stisnu te drugi dan nanesite preko kreme limun curd.
Šaum
- Želatinu namočite u hladnoj vodi i ostavite je da nabubri.
- Bjelanjke i šećer miješajte na pari dok se šećer ne otopi (70°), pa dodajte želatinu i miješajte dok se i ona ne otopi.
- Smjesu zatim dobro izradite mikserom dok ne dobijete čvrsti i sjajni šaum (nekih 7 minuta).
- Okrugli nastavak stavite u vrećicu za ukrašavanje i istisnite šaum na sloj limun curda te ga malo ugrijte slastičarskim plamenikom ili na kratko stavite blizu roštilja u pećnici da vrhovi kolačića malo potamne.
- Servirajte ih ohlađene!
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar