Mini kolači od limuna

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit

Božanstvena slastica prepuna svježine, raznih okusa i tekstura. Hrskavo dno kolača preliveno je božanstvenom kremom od jogurta i sira koju sam prekrila baršunastim limun curdom, a kruna svega je glatka sjajna šaum krema!

Mini kolači od limuna

Priprema 1 hour
Ukupno vrijeme 1 hour
Broj serviranja 16 kom

Equipment

  • Silikonski kalup za muffine 16 čašica

Sastojci

Podloga

  • 130 g mljevenih keksa
  • 70 g otopljenog maslaca

Krema

  • 400 ml jogurta
  • 200 g krem sira
  • 100 g šećera u prahu
  • žlica arome vanilije
  • žlica soka od limuna
  • vrećica želatine
  • 100 ml slatkog vrhnja

Lemon curd

  • 4 žumanjka
  • 200 g šećera u prahu
  • 80 g maslaca
  • 100 ml soka od limuna

Šaum

  • 3 bjelanjka
  • 100 g šećera
  • 4 g želatine+2 žlice hladne vode
  • žlica arome vanilije

Upute

Podloga

  • Mljevene kekse prelijte rastopljenim maslacem, u svaku čašicu utisnite 1 žlicu smjese i stavite u hladnjak da se podloga stisne. Ako nemate silikonske kalupe iz kojih se desert lako vadi slobodno ga složite u čaše, tako će vam biti efektnije i lakše.

Lemon curd

  • Žumanjke i šećer dobro promiješajte te dobivenoj smjesi dodajte ostale sastojke i kuhajte kremu na pari dok se ne zgusne te je ostavite da se ohladi.

Krema

  • Želatinu pomiješajte s vodom i ostavite 10 minuta da nabubri.
  • Slatko vrhnje izradite mikserom u šlag.
  • Jogurt, sir, šećer i aromu vanilije miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  • Želatinu sada ugrijte i dodajte u smjesu sira i jogurta te dobro promiješajte, a na samom kraju lagano špatulom umiješajte šlag od slatkog vrhnja.
  • Preko keksa nanesite ravnomjerno kremu i ostavite kolačiće u hladnjaku da se stisnu te drugi dan nanesite preko kreme limun curd.

Šaum

  • Želatinu namočite u hladnoj vodi i ostavite je da nabubri.
  • Bjelanjke i šećer miješajte na pari dok se šećer ne otopi (70°), pa dodajte želatinu i miješajte dok se i ona ne otopi.
  • Smjesu zatim dobro izradite mikserom dok ne dobijete čvrsti i sjajni šaum (nekih 7 minuta).
  • Okrugli nastavak stavite u vrećicu za ukrašavanje i istisnite šaum na sloj limun curda te ga malo ugrijte slastičarskim plamenikom ili na kratko stavite blizu roštilja u pećnici da vrhovi kolačića malo potamne.
  • Servirajte ih ohlađene!

Dobar tek i uživajte!

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar
Ocjena komentara




O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Semifreddo s preljevom od jagoda
Cheesecake s borovnicama 3
Pogača list s kulenom