Fantastična slastica koja će vas oduševiti svojim okusom, hladna i glatka krema divan je kontrast aromatičnim preprženim lješnjacima!
Monte torta
Priprema 1 hour
Ukupno vrijeme 1 hour
Broj serviranja 16 kriški
Equipment
- Kalup za torte promjera 24 ili 26 cm
Sastojci
Biskvit
- 5 bjelanjaka
- 5 žlica kristal šećera
- 60 g brašna
- 70 g prženih i nasjeckanih lješnjaka
Krema
- 1 litra mlijeka
- 100 g šećera
- 2 vrećice pudinga od vanilije
- 2 žlice gustina
- 5 žumanjaka
- 250 g maslaca
- 150 g šećera u prahu
- 100 g nutelle
Još je potrebno:
- 150 g nutelle
- 100 g Speculoos keksa (Plazma)
- 350 ml slatkog vrhnja
Upute
Biskvit
- Prepržite lješnjake i isjeckajte ih na krupnije komadiće te ih pravilno rasporedite na dno kalupa.
- Bjelanjke i šećer dobro izradite mikserom u čvrsti snijeg pa mu lagano dodajte brašno, dobro promiješajte i prelijte preko lješnjaka.
- Biskvit pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15 minuta, malo ga ohladite i preokrenite na pladanj tako da sloj lješnjaka bude prema gore i ostavite da se dobro ohladi.
- Premažite ga nutellom preko koje poslažite krupno izlomljene kekse te stavite ponovno oko biskvita prsten za torte.
Krema
- 800 ml mlijeka stavite kuhati s 100 g šećera, a u ostatku mlijeka dobro razmutite žumanjke, gustin i puding.
- Prelijte prvo ovu smjesu sa vrućim mlijekom te sve vratite u lonac i kuhajte dok se krema ne zgusne. Ostavite kremu da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Za to vrijeme vi izradite mikserom maslac sobne temperature i šećer u prahu te dodajte ohlađenoj kremi i dobro izmiksajte.
- Kremu podijelite na dva dijela i u jedan dodajte 100 g nutelle te dobro promiješajte.
- Preko keksa izlijte prvo žuti, a onda i tamni dio kreme te ostavite preko noći da se dobro stisne.
- Tortu drugi dan ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i preostaje vam samo uživati u njenim okusima!
Dobar tek i uživajte!
Original recipe by: Minjina Kuhinjica
Ostavi komentar