Fantastičan desert prepun ljetnih aroma!
Savršen sklad sočnog biskvita prepunog mirisnih bobica koji se izvrsno nadopunjuje sa bogatim kremastim slojem prekrivenim sočnim svježim voćem.
Mousse torta sa sirom i šumskim voćem
Priprema 1 hour 30 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 30 minutes
Broj serviranja 16 kriški
Equipment
- Kalup za torte promjera 24 cm
Sastojci
Biskvit
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 45 ml ulja
- 45 ml vode
- žlica arome vanilije
- 110 g glatkog brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 250 g šumskog voća * 2 žlice brašna
Umak od šumskog voća
- 300 g svježeg ili smrznutog šumskog voća
- 70 g šećera
- žlica limunovog soka
Mousse krema
- 5 g želatine u prahu
- 2 žlice hladne vode
- 250 g ABC sira
- 30 g šećera u prahu
- 240 ml slatkog vrhnja
Ukrašavanje
- svježe voće ili šećer u prahu
Upute
Biskvit
- Kalup za torte obložite papirom za pečenje, a pećnicu ugrijte na 180°C.
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka i mikserom ih izradite s pola šećera dok ne dobijete čvrsti snijeg.
- Žumanjke i ostatak šećera miksajte dok ne dobijete svijetlu smjesu kojoj dodajte vaniliju, ulje pa vodu.
- Brašno i prašak za pecivo pomiješajte i dodajte smjesi od žutanjaka te ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
- 2 žlice brašna pomiješajte sa šumskim voćem i na samom kraju lagano rukom umiješajte u biskvitnu smjesu te izlijte u kalup i pecite nekih 30 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
- Izvadite ga iz kalupa i ostavite da se dobro ohladi te stavite na ukrasni pladanj obložen prstenom za torte.
Umak od šumskog voća
- U lonac stavite voće, šećer i limunov sok te kuhajte nekih 15-tak minuta dok se voće ne počne raspadati. Štapnim mikserom ga usitnite i ostavite da se ohladi.
- U jednu posudu odvojite 60 g umaka kojeg ćete nanijeti na ohlađeni biskvit.
Mousse krema
- Želatinu pomiješajte s 2 žlice hladne vode te ostavite da nabubri.
- Mikserom izradite krem sir i šećer u prahu.
- Želatinu otopite na laganoj vatri i pomiješajte s umakom od šumskog voća te dodajte smjesi od sira i sve dobro pomiješajte.
- Od slatkog vrhnja mikserom izradite šlag i lagano rukom umiješajte u kremu od voća i sira.
Postupak slaganja
- Ohlađeni biskvit stavite na ukrasni pladanj i obložite prstenom za torte.
- Biskvit prvo premažite sa 60 g odvojenog umaka te prelijte s mousseom od šumskog voća i sira.
- Zagladite vrh torte te ostavite preko noći da se dobro ohladi i stisne.
- Prije serviranja tortu ukrasite svježim bobičastim voćem.
Dobar tek i uživajte!
Original recipe by: Home Cooking Adventure
Ostavi komentar