Paris-Brest

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Paris-Brest

Neodoljivi francuski klasik od kuhanog tijesta punjen ukusnom baršunastom kremom od karameliziranih lješnjaka.

Priprema ovog kolača će oduzeti malo više vašeg vremena, ali vjerujte mi nećete se razočarati!

Paris-Brest

Priprema 1 hour 30 minutes
Kuhanje / pečenje 35 minutes
Ukupno vrijeme 2 hours 5 minutes

Sastojci

Choux (kuhano) tijesto

  • 250 ml jaja
  • 250 ml vode
  • 125 ml ulja
  • 150 g glatkog brašna
  • 3 žličice šećera
  • prstohvat soli

Praline pasta

  • 150 g lješnjaka
  • 100 g šećera
  • 30 ml vode
  • prstohvat soli

Praline krema

  • 500 ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 80 g šećera
  • 20 g brašna
  • 30 g gustina
  • aroma vanilije
  • žlica maslaca
  • praline pasta -prethodno pripremljena
  • 150 g maslaca

Upute

Choux (kuhano) tijesto

  • U jednoj posudi razbijte jaja i neka ih bude točno 250 ml.
  • Na vatru stavite kuhati vodu, šećer, ulje i sol te povremeno miješajte dok ne prokuha.
  • Maknite s vatre i umiješajte brašno mikserom te ostavite da se malo ohladi.
  • Na samom kraju postepeno umiješajte jaja i miksajte dok ne dobijete glatko tijesto.
  • Vrećicu za kremu napunite smjesom i za izradu vijenca koristite nastavak za ukrašavanje promjera 1 cm.
  • Na pek papiru nacrtajte krug promjera 20 cm i na njega istisnite tijesto, do njega odmah drugi krug, a na njih istisnite treći krug tijesta.
  • Premažite ga razmućenim jajetom i posipajte bademom u listićima.
  • Tijesto pecite na 200°C oko 35 minuta i ostavite ga da se dobro ohladi.

Praline pasta

  • Na tavi prepržite lješnjake i stavite ih u krpu te oljuštite kožicu.
  • U posudi s debljim dnom na srednjoj vatri napravite karamelu u koju umiješajte tostirane lješnjake.
  • Na papir za pečenje raširite karamelizirane lješnjake i ostavite ih da se ohlade.
  • Natrgajte komadiće karameliziranih lješnjaka u blender i miksajte 10-tak minuta dok lješnjaci ne ispuste svoje ulje i ne dobijete gustu ljepljivu pastu.
  • Praline pastu stavite u frižider dok ne skuhate slastičarsku kremu.

Praline krema

  • Stavite kuhati mlijeko, a za to vrijeme vi izradite žumanjke sa šećerom.
  • Smjesi dodajte malo mlijeka, brašno i gustin te sve dobro izmiksajte.
  • Vruće mlijeko prvo ulijte u žumanjke, dobro promiješajte te vratite na vatru.
  • Kuhajte kremu dok se ne zgusne, dodajte žlicu maslaca i ostavite da se ohladi, ali je pokrijte s prozirnom folijom da s ne stvori na vrh kreme kora.
  • Kada se krema ohladila dobro je izradite mikserom, dodajte joj praline pastu i maslac te miksajte dok ne postane svilena i glatka.

Priprema

  • Od ove količine tijesta sam napravila jedan krug i 12 komada princes krafna.
  • Tijesto prerežite oštrim nožem i napunite kremom.
  • Kolače posipajte šećerom u prahu i servirajte dobro ohlađene.

Originalni recept za kuhano tijesto by: Provereni recepti

Dobar tek i uživajte!

 

Paris-Brest

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar

O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Creme brulee
Mousse torta od lješnjaka
Kolač od marelica s meringom