Preokrenuti karamel kolač s jabukama

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Preokrenuti karamel kolač s jabukama

Sočan i ukusan kolač koji će vam prijati u ove hladne dane!

Jabuke možete zamijeniti i nekim drugim voćem ovisno o vašem ukusu i sezoni voća.

Servirajte ga toplog uz malo tučenog vrhnja i shvatit ćete moje oduševljenje njime!

Preokrenuti karamel kolač s jabukama

Priprema 1 hour
Kuhanje / pečenje 50 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 50 minutes
Broj serviranja 16 kriški

Equipment

  • Kalup za torte promjera 26 cm

Sastojci

Tijesto za podlogu od rolica

  • 500 g glatkog brašna
  • svježi kvasac
  • 220 ml mlijeka
  • 3 žlice šećera
  • ½ žličice soli
  • 2 jaja
  • 60 g otopljenog maslaca

Premaz od cimeta

  • 70 g omekšalog maslaca
  • 100 g smeđeg šećera
  • 3 žlice cimeta

Ostalo

  • 250 g šećera - za karamel
  • 6 jabuka - oguliti i narezati na 8 kriški

Upute

Tijesto

  • Od toplog mlijeka, žlice šećera i kvasca napravite kvas koji dodajte ostalim sastojcima te zamijesite mekano tijesto kojeg ostavite da se diže nekih 30 minuta.
  • Za to vrijeme napravite premaz od cimeta tako da pomiješate sve sastojke vilicom.
  • Kada se tijesto diglo razvaljajte ga u pravokutnik i premažite premazom od cimeta.
  • Zarolajte ga u štrucu i narežite na 12 komada.

Karamel

  • Šećer otopite na laganoj vatri bez miješanja dok ne dobijete karamel jantarne boje koji prelijte preko dna kalupa za torte.
  • Jabuke ogulite i narežite svaku na 8 komada te ih poslažite kružno preko karamela.
  • Sada ih možete posipati s malo šećera ako su kiselije te sa žlicom cimeta. Preko jabuka narežite nekoliko kockica maslaca i stavite ih peći na 180°C nekih 15 minuta da malo omekšaju.
  • Izvadite ih iz pećnice i preko jabuka poslažite rolice od cimeta koje će biti podloga kolača kojeg ćete kasnije preokrenuti.
  • Kolač pecite još nekih 35 minuta ovisno o vašoj pećnici, ostavite ga da se ohladi 10 minuta te preokrenite na pladanj za serviranje.
  • Servirajte ga toplog uz malo tučenog vrhnja ili sladoled od vanilije.

Napomena

  • Višak rolica od cimeta možete posebno naknadno ispeći ili zamrznuti.

Dobar tek i uživajte!

 

Preokrenuti karamel kolač s jabukama

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar

O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Jogurt kolač s malinama
Clafoutis s trešnjama
Tart sa svježim voćem