Sočan i ukusan kolač koji će vam prijati u ove hladne dane!
Jabuke možete zamijeniti i nekim drugim voćem ovisno o vašem ukusu i sezoni voća.
Servirajte ga toplog uz malo tučenog vrhnja i shvatit ćete moje oduševljenje njime!
Preokrenuti karamel kolač s jabukama
Priprema 1 hour
Kuhanje / pečenje 50 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 50 minutes
Broj serviranja 16 kriški
Equipment
- Kalup za torte promjera 26 cm
Sastojci
Tijesto za podlogu od rolica
- 500 g glatkog brašna
- svježi kvasac
- 220 ml mlijeka
- 3 žlice šećera
- ½ žličice soli
- 2 jaja
- 60 g otopljenog maslaca
Premaz od cimeta
- 70 g omekšalog maslaca
- 100 g smeđeg šećera
- 3 žlice cimeta
Ostalo
- 250 g šećera - za karamel
- 6 jabuka - oguliti i narezati na 8 kriški
Upute
Tijesto
- Od toplog mlijeka, žlice šećera i kvasca napravite kvas koji dodajte ostalim sastojcima te zamijesite mekano tijesto kojeg ostavite da se diže nekih 30 minuta.
- Za to vrijeme napravite premaz od cimeta tako da pomiješate sve sastojke vilicom.
- Kada se tijesto diglo razvaljajte ga u pravokutnik i premažite premazom od cimeta.
- Zarolajte ga u štrucu i narežite na 12 komada.
Karamel
- Šećer otopite na laganoj vatri bez miješanja dok ne dobijete karamel jantarne boje koji prelijte preko dna kalupa za torte.
- Jabuke ogulite i narežite svaku na 8 komada te ih poslažite kružno preko karamela.
- Sada ih možete posipati s malo šećera ako su kiselije te sa žlicom cimeta. Preko jabuka narežite nekoliko kockica maslaca i stavite ih peći na 180°C nekih 15 minuta da malo omekšaju.
- Izvadite ih iz pećnice i preko jabuka poslažite rolice od cimeta koje će biti podloga kolača kojeg ćete kasnije preokrenuti.
- Kolač pecite još nekih 35 minuta ovisno o vašoj pećnici, ostavite ga da se ohladi 10 minuta te preokrenite na pladanj za serviranje.
- Servirajte ga toplog uz malo tučenog vrhnja ili sladoled od vanilije.
Napomena
- Višak rolica od cimeta možete posebno naknadno ispeći ili zamrznuti.
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar