Klasična kombinacija vanilije i čokolade osvojiti će i mnoge od vas jednako kao i moje ukućane. Savršena pahuljasta i sočna slastica jednostavno se topi u ustima i sigurno je desert kojeg ćete često raditi!
Vanilija mousse torta
Priprema 40 minutes
Kuhanje / pečenje 20 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour
Broj serviranja 16 kriški
Equipment
- Kalup za torte promjera 20 cm
Sastojci
Krema od vanilije
- 500 ml mlijeka
- 30 g šećera
- 30 g gustina
- 10 g brašna
- 3 žumanjka
- žlica arome vanilije
- 8 g želatine
- 50 ml hladne vode
Biskvit
- 3 jaja
- 70 g šećera
- 70 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- žlica arome vanilije
Meringa za kremu
- 3 bjelanjka
- prstohvat soli
- 135 g šećera
Čokoladna glazura
- 90 g čokolade
- 90 ml slatkog vrhnja
- 20 ml mlijeka
- 20 g maslaca
Upute
Krema od vanilije
- Odvojite žutanjke od bjelanjaka te dobro izradite mikserom žutanjke i šećer.
- Mlijeko stavite kuhati, a smjesi od jaja dodajte gustin i brašno te sve dobro izmješajte.
- Vruće mlijeko ulijte u smjesu od jaja, promiješajte i vratite sve skupa na vatru te kuhajte dok krema ne provrije i zgusne se.
- Umiješajte aromu vanilije i prekrijte kremu prozirnom folijom da se ne stvori kožica te ohladite.
Meringa za kremu
- Bjelanjke, šećer i sol dobro izradite na pari dok se šećer ne rastopi, a smjesa ne dosegne temperaturu od 72°C.
- Maknite bjelanjke s pare i miksajte još 5 minuta dok ne dobijete snijeg čvrstih vrhova.
- Želatinu pomiješajte s hladnom vodom i ostavite desetak minuta da nabubri.
- Kada se krema od žutanjaka prohladila ugrijte želatinu i umiješajte je u kremu.
- Na samom kraju dodajte meringu i sve skupa dobro promiješajte.
Biskvit
- Pećnicu ugrijte na 180°C, a dva kalupa za torte promjera 20 cm obložite papirom za pečenje.
- U zdjelu dodajte jaja, šećer, vaniliju i sol te miksajte desetak minuta dok smjesa ne pobijeli i udvostruči se.
- Na samom kraju lagano ručno špatulom umiješajte prosijano brašno i rasporedite podjednako smjesu u oba kalupa.
- Biskvit pecite nekih 10 minuta dok ne postane zlatne boje i dobro ga ohladite.
Čokoladna glazura
- Sve sastojke glazure pomiješajte u posudi i rastopite ih na laganoj vatri te ostavite da se glazura malo stisne prije nanošenja na tortu.
Postupak slaganja torte
- Na ukrasni pladanj stavite donji biskvit i obložite ga prstenom za torte ili vratite u kalup u kojem ste ga pekli.
- Pola kreme izlijte na biskvit, stavite drugi biskvit i prelijte ga ostatkom kreme.
- Tortu ostavite da se ohladi i stisne pa je tek onda prelijte s čokoladnom glazurom i ukrasite po izboru.
Dobar tek i uživajte!
Original recipe by: Home Cooking Adventure
Ostavi komentar