Vanilija mousse torta

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit

Klasična kombinacija vanilije i čokolade osvojiti će i mnoge od vas jednako kao i moje ukućane. Savršena pahuljasta i sočna slastica jednostavno se topi u ustima i sigurno je desert kojeg ćete često raditi!

Vanilija mousse torta

Priprema 40 minutes
Kuhanje / pečenje 20 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour
Broj serviranja 16 kriški

Equipment

  • Kalup za torte promjera 20 cm

Sastojci

Krema od vanilije

  • 500 ml mlijeka
  • 30 g šećera
  • 30 g gustina
  • 10 g brašna
  • 3 žumanjka
  • žlica arome vanilije
  • 8 g želatine
  • 50 ml hladne vode

Biskvit

  • 3 jaja
  • 70 g šećera
  • 70 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • žlica arome vanilije

Meringa za kremu

  • 3 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 135 g šećera

Čokoladna glazura

  • 90 g čokolade
  • 90 ml slatkog vrhnja
  • 20 ml mlijeka
  • 20 g maslaca

Upute

Krema od vanilije

  • Odvojite žutanjke od bjelanjaka te dobro izradite mikserom žutanjke i šećer.
  • Mlijeko stavite kuhati, a smjesi od jaja dodajte gustin i brašno te sve dobro izmješajte.
  • Vruće mlijeko ulijte u smjesu od jaja, promiješajte i vratite sve skupa na vatru te kuhajte dok krema ne provrije i zgusne se.
  • Umiješajte aromu vanilije i prekrijte kremu prozirnom folijom da se ne stvori kožica te ohladite.

Meringa za kremu

  • Bjelanjke, šećer i sol dobro izradite na pari dok se šećer ne rastopi, a smjesa ne dosegne temperaturu od 72°C.
  • Maknite bjelanjke s pare i miksajte još 5 minuta dok ne dobijete snijeg čvrstih vrhova.
  • Želatinu pomiješajte s hladnom vodom i ostavite desetak minuta da nabubri.
  • Kada se krema od žutanjaka prohladila ugrijte želatinu i umiješajte je u kremu.
  • Na samom kraju dodajte meringu i sve skupa dobro promiješajte.

Biskvit

  • Pećnicu ugrijte na 180°C, a dva kalupa za torte promjera 20 cm obložite papirom za pečenje.
  • U zdjelu dodajte jaja, šećer, vaniliju i sol te miksajte desetak minuta dok smjesa ne pobijeli i udvostruči se.
  • Na samom kraju lagano ručno špatulom umiješajte prosijano brašno i rasporedite podjednako smjesu u oba kalupa.
  • Biskvit pecite nekih 10 minuta dok ne postane zlatne boje i dobro ga ohladite.

Čokoladna glazura

  • Sve sastojke glazure pomiješajte u posudi i rastopite ih na laganoj vatri te ostavite da se glazura malo stisne prije nanošenja na tortu.

Postupak slaganja torte

  • Na ukrasni pladanj stavite donji biskvit i obložite ga prstenom za torte ili vratite u kalup u kojem ste ga pekli.
  • Pola kreme izlijte na biskvit, stavite drugi biskvit i prelijte ga ostatkom kreme.
  • Tortu ostavite da se ohladi i stisne pa je tek onda prelijte s čokoladnom glazurom i ukrasite po izboru.

Dobar tek i uživajte!

Original recipe by: Home Cooking Adventure

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar
Ocjena komentara




O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Nutella kiflice
Medenjaci sa džemom
Najmekše pecivo