Samo onaj koji je barem jednom sam ispekao svoj domaći kruh zna kakvo on zadovoljstvo predstavlja svim našim osjetilima!
Ako je to upravo ovaj poseban kruščić s okusom i aromom luka onda će vaše zadovoljstvo biti nezaboravno!
Kruh s lukom
Priprema 15 minutes
Kuhanje / pečenje 30 minutes
Ukupno vrijeme 45 minutes
Sastojci
- glavica luka ili pušlek mladog luka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 500 g glatkog brašna
- žlica soli
- svježi kvasac
- 320 ml tople vode
- žlica šećera
Upute
- Na maslinovom ulju prodinstajte narezanu glavicu luka. Dodajte mu i bijeli dio od mladog luka, a zeleni dio nasjeckajte i stavite sa strane te ubacite pri samom kraju. Posolite i dinstajte tako dugo dok se luk ne karamelizira (dobije smeđu boju), te ohladite.
Ako nemate mladog luka ne brinite, dovoljna je samo jedna glavica običnog luka. - U mlakoj vodi razmutite kvasac i žlicu šećera, a kada se digne dodajte u brašno te s ostalim sastojcima zamijesite tijesto.
- Ostavite ga da se diže oko pola sata, premijesite ga i dodajte mu luk te zarolajte u željeni oblik i stavite u pleh za pečenje.
- Po želji ga možete posipati sa nasjeckanim listovima mladog luka.
- Ostavite ga da se malo digne dok vi ugrijete pećnicu na 220°C i pecite ga oko 30 minuta.
Pojedite ga još toplog, užitak je neprocjenjiv!
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar