Zagorski štrukli

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Zagorski štrukli

Ukusni i sočni štrukli su tradicionalno jelo koje spremamo već dugi niz godina, a recept se prenosi s koljena na koljeno.

Svatko od nas ima neku malu tajnu za njihovu pripremu, a ja svoju dijelim s vama!

Zagorski štrukli

Priprema 1 hour
Kuhanje / pečenje 45 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 45 minutes

Sastojci

Tijesto

  • 1 kg glatkog brašna
  • 2 žličice soli
  • 500 ml vode
  • 2 žlice octa
  • 100 g maslaca -otopiti za premazivanje kora

Nadjev

  • 1 kg svježeg sira
  • 4 jaja
  • 300 ml vrhnja
  • soli po želji i malo bibera

Upute

Tijesto

  • Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, podijelite ga na dva dijela, stavite u nauljenu posudu i sa svih strana dobro premažite uljem te ostavite sat vremena da odstoji.

Nadjev

  • Dobro promiješajte sve sastojke nadjeva i začinite prema vlastitom ukusu.
  • Ako želite napraviti našu tradicionalnu bučnicu samo umiješajte u sir ½ kg naribanih i ocijeđenih buča.
  • Stol prekrijte stolnjakom i polako krenite nauljenim prstima razvlačiti tijesto od sredine prema van.
  • Zbog octa je tijesto jako elastično i zaista se lako razvlači. Razvucite ga preko cijelog stola, a krajeve koji vise odrežite i možete ih premijesiti te iskoristiti opet. Ako vam tijesto malo popuca uopće nije strašno jer se to neće kasnije ni primjetiti.
  • Razvučenu koru poškropite s malo otopljenog maslaca i rasporedite pola nadjeva po tijestu i zarolajte pomoću stolnjaka u štrucu.
  • Prerežite štrucu na pola, pa pomoću tanjurića narežite na manje komade te štrukle premjestite u namašćeni lim za pečenje. Od navedene količine (dva komada tijesta) vam ispadne veći lim za pečenje štrukla.
  • Štrukle premažite s komadićima maslaca, pa pecite na 190*C oko 40 minuta, dok ne dobiju lijepu hrskavu koricu!

Dobar tek i uživajte!

Zagorski štrukli

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar

O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Victoria sponge cake
Nutella crostata
Tart s mascarponeom i džemom