Čokoladna medena torta

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Čokoladni medovik

Desert satkan od mekih medenih kora u kombinaciji s ukusnom kakao kremom bit će tražena slastica za vašim stolom već ovih blagdana!

Čokoladna medena torta

Priprema 1 hour
Kuhanje / pečenje 7 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 7 minutes
Broj serviranja 16 kriški

Equipment

  • Kalup za torte promjera 20cm

Sastojci

Tijesto

  • 470 g glatkog brašna
  • 60 g kakaa
  • 110 g maslaca
  • 120 g meda
  • 130 g šećera
  • žličica sode bikarbone
  • žlica arome vanilije
  • prstohvat soli
  • 3 jaja

Krema

  • 500 ml mileram vrhnja
  • 80 g šećera u prahu
  • 2 žlice kakaa
  • 2 žlice meda
  • žlica arome vanilije
  • 500 ml slatkog vrhnja

Glazura

  • 120 ml slatkog vrhnja
  • 100 g čokolade

Upute

Tijesto

  • Pećnicu ugrijte na 180°C.
  • Prosijte brašno i kakao te dobro promiješajte i ostavite malo sa strane.
  • Na laganoj vatri prokuhajte maslac, med i šećer te miješajte nekoliko minuta dok ne dobije tamniju boju pa umiješajte sodu i maknite s vatre.
  • Jaja lagano umutite s vilicom i dodajte prokuhanoj smjesi od meda. Sve skupa dobro promiješajte i na kraju umiješajte mješavinu brašna i kakaa.
  • Kada dobijete jednoličnu smjesu istresite je na lagano pobrašnjenu površinu i podijelite na 8 dijelova.
  • Svaki komad tijesta razvaljajte na papiru za pečenje u krug promjera 20 cm, izbodite vilicom i pecite 7 minuta u u ugrijanoj pećnici.
    Meni je ostala od ostataka tijesta količina dovoljna za još jednu koru ili možete od ostataka ispeći ukrase za tortu.
  • Madene kore ostavite da se ohlade dok vi napravite kremu.

Krema

  • Rukom umutite kiselo vrhnje, šećer, med i kakao, a slatko vrhnje izradite mikserom u šlag.
  • Lagano rukom umiješajte slatko vrhnje u kremu dok ne dobijete glatku smjesu.

Glazura

  • Prelijte komadiće čokolade ugrijanim slatkim vrhnjem i miješajte dok se čokolada ne otopi.
    Ostavite glazuru da se malo ohladi i stisne dok vi ne završite slaganje torte.

Postupak slaganja torte

  • Na ukrasni pladanj stavite prvu medenu koru i premažite je kremom te nastavite naizmjence nizati kore i kremu. Tortu završite slojem kreme, a ako vam je preostalo kreme možete je i okolo tanko premazati.
  • Kapljice čokoladne glazure radite pomoću žličice, a zatim popunite čokoladom i sam vrh torte.
  • Ukrasite je prema vlastitoj želji tučenim slatkim vrhnjem, komadićima čokolade, karamelom...

Original recipe by: Home Cooking Adventure

Dobar tek i uživajte!

Čokoladni medovik

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar

O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Mramorni kolač
Banoffee pita
Krem užitak od malina