Desert satkan od mekih medenih kora u kombinaciji s ukusnom kakao kremom bit će tražena slastica za vašim stolom već ovih blagdana!
Čokoladna medena torta
Priprema 1 hour
Kuhanje / pečenje 7 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 7 minutes
Broj serviranja 16 kriški
Equipment
- Kalup za torte promjera 20cm
Sastojci
Tijesto
- 470 g glatkog brašna
- 60 g kakaa
- 110 g maslaca
- 120 g meda
- 130 g šećera
- žličica sode bikarbone
- žlica arome vanilije
- prstohvat soli
- 3 jaja
Krema
- 500 ml mileram vrhnja
- 80 g šećera u prahu
- 2 žlice kakaa
- 2 žlice meda
- žlica arome vanilije
- 500 ml slatkog vrhnja
Glazura
- 120 ml slatkog vrhnja
- 100 g čokolade
Upute
Tijesto
- Pećnicu ugrijte na 180°C.
- Prosijte brašno i kakao te dobro promiješajte i ostavite malo sa strane.
- Na laganoj vatri prokuhajte maslac, med i šećer te miješajte nekoliko minuta dok ne dobije tamniju boju pa umiješajte sodu i maknite s vatre.
- Jaja lagano umutite s vilicom i dodajte prokuhanoj smjesi od meda. Sve skupa dobro promiješajte i na kraju umiješajte mješavinu brašna i kakaa.
- Kada dobijete jednoličnu smjesu istresite je na lagano pobrašnjenu površinu i podijelite na 8 dijelova.
- Svaki komad tijesta razvaljajte na papiru za pečenje u krug promjera 20 cm, izbodite vilicom i pecite 7 minuta u u ugrijanoj pećnici.Meni je ostala od ostataka tijesta količina dovoljna za još jednu koru ili možete od ostataka ispeći ukrase za tortu.
- Madene kore ostavite da se ohlade dok vi napravite kremu.
Krema
- Rukom umutite kiselo vrhnje, šećer, med i kakao, a slatko vrhnje izradite mikserom u šlag.
- Lagano rukom umiješajte slatko vrhnje u kremu dok ne dobijete glatku smjesu.
Glazura
- Prelijte komadiće čokolade ugrijanim slatkim vrhnjem i miješajte dok se čokolada ne otopi.Ostavite glazuru da se malo ohladi i stisne dok vi ne završite slaganje torte.
Postupak slaganja torte
- Na ukrasni pladanj stavite prvu medenu koru i premažite je kremom te nastavite naizmjence nizati kore i kremu. Tortu završite slojem kreme, a ako vam je preostalo kreme možete je i okolo tanko premazati.
- Kapljice čokoladne glazure radite pomoću žličice, a zatim popunite čokoladom i sam vrh torte.
- Ukrasite je prema vlastitoj želji tučenim slatkim vrhnjem, komadićima čokolade, karamelom...
Original recipe by: Home Cooking Adventure
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar