Mousse torta od lješnjaka

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
MOUSSE TORTA OD LJEŠNJAKA

Danas vam darujem recept za ovu ukusnu i sočnu tortu koja je upravo savršen izbor da uz nju proslavite neke važne događaje ili da vam samo uljepša jedan dosadan kišni dan baš kao i meni!

Mousse torta od lješnjaka

Priprema 1 hour 30 minutes
Kuhanje / pečenje 15 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 45 minutes
Broj serviranja 16 kriški

Equipment

  • Kalup za torte promjera 24 cm

Sastojci

Dacquoise biskvit

  • 135 g bjelanjaka
  • 100 g šećera
  • prstohvat soli
  • 85 g tostiranih lješnjaka
  • 30 g brašna

Praline pasta 1

  • 150 g tostiranih lješnjaka
  • 100 g šećera
  • 30 ml vode
  • prstohvat soli

Praline pasta 2

  • 100 g tostiranih lješnjaka
  • 100 g šećera
  • 30 ml vode
  • prstohvat soli

Žele krema od lješnjaka

  • 250 g praline paste - količina koju dobijete od praline paste 1
  • 200 ml mlijeka
  • 5 g želatine

Mousse od lješnjaka

  • praline pasta 2
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 80 ml mlijeka
  • 5 g želatine

Upute

Dacquoise biskvit

  • Krupno sameljite tostirane lješnjake.
  • Mikserom izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera.
  • Na kraju rukom lagano umiješajte brašno i mljevene lješnjake te dobivenu smjesu izlijte u kalup za torte veličine 24 cm.
  • Biskvit pecite na 200°C nekih 15 minuta dok ne dobije lijepu boju te ga ostavite da se ohladi.

Praline pasta

  • Obje paste radite tako da prvo od navedenih sastojaka napravite karamel kojem umiješajte tostirane lješnjake i brzo ih istresite na papir za pečenje te ostavite da se stisnu i ohlade.
  • Kada se smjesa ohladi natrgajte je na komadiće i blendajte toliko dugo dok ne dobijete ljepljivu mekanu praline pastu koju ćete kasnije koristiti za izradu krema.

Žele krema od lješnjaka

  • Želatinu namočite u dvije žlice hladne vode i ostavite da nabubri.
  • Za to vrijeme ugrijte mlijeko i dodajte mu želatinu da se otopi.
  • Praline pastu pomiješajte s vrućim mlijekom i mješajte dok se smjesa lijepo ne poveže.
  • Dobivenu smjesu izlijte u kalup promjera 24 cm koji ste prethodno obložili prozirnom folijom i stavite u zamrzivač da se stisne.

Mousse krema od lješnjaka

  • Želatinu pomiješajte s dvije žlice hladne vode i ostavite da nabubri.
  • Mikserom izradite slatko vrhnje u šlag koji ne mora biti jako čvrst.
  • Ugrijte mlijeko i dodajte mu želatinu te miješajte dok se ne otopi.
  • Na kraju dodajte praline pastu i mješajte dok se smjesa lijepo ne poveže.
  • Dobivenu smjesu špatulom lagano umiješajte u šlag.

Postupak slaganja

  • Biskvit stavite na ukrasni pladanj i obložite prstenom za torte.
  • Preko biskvita izlijte malo mousse kreme te na nju stavite sloj žele kreme.
  • Sloj želea premažite s ostatkom mousse kreme i ostavite da se dobro ohladi i stisne u hladnjaku.
  • Tortu ukrasite prema želji, a ja sam ovaj put odabrala čokoladni ganache i ukrase od karamela.
  • Ganache sam napravila tako da sam pomiješala 200 ml slatkog vrhnja i 170 g čokolade, otopila te prelila preko ohlađene torte.

Dobar tek i uživajte!

MOUSSE TORTA OD LJEŠNJAKA

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar

O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Jaje na oko
Mekana pogača
Jogurt kolač s malinama