Mekana i ukusna slastica prepuna aroma citrusa i borovnica nanizana od slojeva sočnog biskvita, fantastičnog nadjeva od borovnica i glatkog krem sira!
Torta od limuna i borovnica
Priprema 45 minutes
Kuhanje / pečenje 30 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 15 minutes
Broj serviranja 16 kom
Equipment
- Kalup za torte promjera 20 cm
Sastojci
Nadjev od borovnica
- 450 g borovnica (može i zaleđenih)
- 200 g šećera
- 2 limuna sok
Biskvit
- 360 g glatkog brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
- ½ žličice soli
- 110 g maslaca -sobne temperature
- 120 ml ulja
- 200 g šećera
- 3 jaja
- 250 ml mlijeka
- 100 ml limunovog soka
- žlica naribane limunove korice
- žlica arome vanilije
Krema od limuna
- 220 g maslaca -sobne temperature
- 250 g krem sira
- 220 g šećera u prahu
- 30 ml limunovog soka
Limun za ukrašavanje
- 100 g šećera
- 30 ml vode
- sok jednog limuna
- 3 limuna -tanko narezana
Upute
Nadjev od borovnica
- Stavite kuhati sve navedene sastojke nadjeva i ostavite ih da krčkaju na srednjoj temperaturi oko 20 minuta dok borovnice ne omekšaju, a umak se malo ne reducira. Imajte na umu da će se zgusnuti još više kada se ohladi.
Biskvit
- Mikserom izradite maslac, šećer i ulje dok smjesa ne posvijetli te joj umiješajte postepeno jaja.
- Posebno pomiješajte sve suhe sastojke koje sada naizmjence s mlijekom umiješajte u biskvitnu smjesu.
- Na kraju smjesi dodajte vaniliju, sok i koricu limuna.
- Biskvit podijelite u dva kalupa za torte promjera 20 cm koje ste prethodno obložili papirom za pečenje i pecite ga na temperaturi od 190°C oko 30 minuta, ali pazite da ga ne prepečete jer će izgubiti sočnost.
- Izvadite ga iz kalupa i ostavite da se ohladi dok vi ne pripremite kremu od limuna.
Krema od limuna
- Mikserom dobro izradite maslac koji obavezno mora biti sobne temperature jer će vam inače ostati grudice u kremi.
- Maslacu dodajte krem sir i šećer u prahu te sve skupa dobro izmiksajte i na kraju dodajte sok od limuna. Krema mora biti dovoljno čvrsta da njome možete premazati tortu.
Limun za ukrašavanje
- Stavite kuhati šećer, vodu i sok od limuna te kada smjesa zavrije dodajte narezane kriške limuna i kuhajte 15 minuta. Kriške limuna izvadite na papir za pečenje i ostavite da se ohladi prije ukrašavanja.
Redoslijed slaganja torte
- Ohlađene biskvite prerežite na pola tako da dobijete 4 kore.
- Kremu podijelite na 4 dijela, a nadjev od borovnica na tri djela.
- Biskvit prvo premažite kremom tako da ostavite uzdignut dio uz vanjski rub unutar kojeg rasporedite nadjev od borovnica tako da ne bi curio iz torte.
- Sada ponovo stavite biskvit i ponovite postupak, a tortu završite tako da kremom premažete gornju koru i bočne strane torte.
- Dobro je rashladite prije serviranja i ukrasite svježim borovnicama i kriškama limuna.
Dobar tek i uživajte!
Upravo pravim ovu tortu. Sve što sam izmiksala i probala je sjajno! Ali imam problema sa biskvitom, u rerni je već 40ak minuta ali i dalje je živkast. Da li je to zato što sam stavila celu smesu odjednom? Da znam za sledeći put. Hvala unpared! Prekrasan sajt 🙂
Hvala lijepa što me pratite i moje isprike zbog zakašnjelog odgovora. Bolje je svaki biskvit peći posebno jer treba kraće biti u pećnici i ostanu sočni. lp