Torta od limuna i borovnica

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Torta od limuna i borovnica

Mekana i ukusna slastica prepuna aroma citrusa i borovnica nanizana od slojeva sočnog biskvita, fantastičnog nadjeva od borovnica i glatkog krem sira!

Torta od limuna i borovnica

Priprema 45 minutes
Kuhanje / pečenje 30 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 15 minutes
Broj serviranja 16 kom

Equipment

  • Kalup za torte promjera 20 cm

Sastojci

Nadjev od borovnica

  • 450 g borovnica (može i zaleđenih)
  • 200 g šećera
  • 2 limuna sok

Biskvit

  • 360 g glatkog brašna
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • ½ žličice soli
  • 110 g maslaca -sobne temperature
  • 120 ml ulja
  • 200 g šećera
  • 3 jaja
  • 250 ml mlijeka
  • 100 ml limunovog soka
  • žlica naribane limunove korice
  • žlica arome vanilije

Krema od limuna

  • 220 g maslaca -sobne temperature
  • 250 g krem sira
  • 220 g šećera u prahu
  • 30 ml limunovog soka

Limun za ukrašavanje

  • 100 g šećera
  • 30 ml vode
  • sok jednog limuna
  • 3 limuna -tanko narezana

Upute

Nadjev od borovnica

  • Stavite kuhati sve navedene sastojke nadjeva i ostavite ih da krčkaju na srednjoj temperaturi oko 20 minuta dok borovnice ne omekšaju, a umak se malo ne reducira. Imajte na umu da će se zgusnuti još više kada se ohladi.

Biskvit

  • Mikserom izradite maslac, šećer i ulje dok smjesa ne posvijetli te joj umiješajte postepeno jaja.
  • Posebno pomiješajte sve suhe sastojke koje sada naizmjence s mlijekom umiješajte u biskvitnu smjesu.
  • Na kraju smjesi dodajte vaniliju, sok i koricu limuna.
  • Biskvit podijelite u dva kalupa za torte promjera 20 cm koje ste prethodno obložili papirom za pečenje i pecite ga na temperaturi od 190°C oko 30 minuta, ali pazite da ga ne prepečete jer će izgubiti sočnost.
  • Izvadite ga iz kalupa i ostavite da se ohladi dok vi ne pripremite kremu od limuna.

Krema od limuna

  • Mikserom dobro izradite maslac koji obavezno mora biti sobne temperature jer će vam inače ostati grudice u kremi.
  • Maslacu dodajte krem sir i šećer u prahu te sve skupa dobro izmiksajte i na kraju dodajte sok od limuna. Krema mora biti dovoljno čvrsta da njome možete premazati tortu.

Limun za ukrašavanje

  • Stavite kuhati šećer, vodu i sok od limuna te kada smjesa zavrije dodajte narezane kriške limuna i kuhajte 15 minuta. Kriške limuna izvadite na papir za pečenje i ostavite da se ohladi prije ukrašavanja.

Redoslijed slaganja torte

  • Ohlađene biskvite prerežite na pola tako da dobijete 4 kore.
  • Kremu podijelite na 4 dijela, a nadjev od borovnica na tri djela.
  • Biskvit prvo premažite kremom tako da ostavite uzdignut dio uz vanjski rub unutar kojeg rasporedite nadjev od borovnica tako da ne bi curio iz torte.
  • Sada ponovo stavite biskvit i ponovite postupak, a tortu završite tako da kremom premažete gornju koru i bočne strane torte.
  • Dobro je rashladite prije serviranja i ukrasite svježim borovnicama i kriškama limuna.

Dobar tek i uživajte!

Torta od limuna i borovnica

Ostavi komentar

2
Ostavi komentar

avatar
Ocjena komentara




1 Komentiraj
1 Odgovori
0 Pratitelji
 
Hot komentar
Popularna tema
najnoviji najstariji najpopularniji
Mala kulinarka
Čitatelj
Mala kulinarka

Upravo pravim ovu tortu. Sve što sam izmiksala i probala je sjajno! Ali imam problema sa biskvitom, u rerni je već 40ak minuta ali i dalje je živkast. Da li je to zato što sam stavila celu smesu odjednom? Da znam za sledeći put. Hvala unpared! Prekrasan sajt 🙂

O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Semifreddo s preljevom od jagoda
Cheesecake s borovnicama 3
Pogača list s kulenom