Ciganski grah
Isprintaj recept

Ciganski grah

Sastojci

  • 6 kg mladog graha
  • 4 kg rog paprike
  • 4 kg paradajza
  • 4 glavice češnjaka
  • 8 glavica luka
  • 350 ml octa
  • 1 l ulja
  • 2 vezice nasjeckanog peršina
  • 300 g šećera
  • 200 g soli
  • 2 konzervansa
  • 4 ljuta feferona prema ukusu

Upute

  • Mladi grah stavite u veliku posudu i skuhajte ga do kraja te ocijedite vodu i ostavite sa strane.
  • Na ulju prvo dinstati luk i kad omekša dodajte mu papriku izrezanu na rezance, ali pazite da ostanu kraći jer tako bolje kasnije izgleda.
  • Paradajzu ogulite kožicu i narežite ga te dodajte i njega u smjesu.
  • Sve skupa dinstajte dok se ne zgusne tj. dok ne nestane većina vode.
  • Pošto cijeli postupak traje dosta dugo, a ne znate koliko će vam tekućine biti potrebno kada umiješate grah ja polako odvajam suvišnu tekućinu tijekom dinstanja u jednu posudu.
  • Kada je povrće omekšalo dodajte mu grah i dobro promiješajte.Sada dodajete začine i ostatak sastojaka tj. sol, narezani češnjak, peršin, ocat, šećer, konzervans i ljute feferone.
  • Morate sami ocijeniti da li je sve skupa malo suho i dodati one tekućine koju ste tijekom dinstanja povrća odvojili. Uglavnom je potrebno dodati tekućine, ali to sve ovisi o vašem ukusu.
  • Bitno je da se salata od graha fino zgusnula i svakako probajte treba li joj dodati još nešto od začina. Računajte na to da će se sve još malo zgusnuti kada se ohladi!
  • Grah punite u čiste staklene flašice dok je još vruće i sve flašice dobro utoplite nekom starom tkaninom da se polako hladi.