Kuhani paradajz
Isprintaj recept

Kuhani paradajz

Broj serviranja: 40 staklenki

Equipment

Sastojci

  • 50 kg paradajza paradajz šljivar
  • 2 kg zelene paprike
  • 1.5 kg luka
  • 330 g soli
  • 3 konzervansa
  • 10 žlica šećera ovisi o zrelosti ili vrsti paradajza

Upute

  • Paradajz oprati, narezati na komade i posoliti te dobro promiješati.
  • Stisnuti i gnječiti rukama koliko je moguće te ostaviti da stoji preko noći.
  • Isti dan očistiti luk i papriku te skuhati i ostaviti u toj tekućini također do drugog dana.
  • Drugi dan pasirati paradajz, luk i papriku te sve pomiješati u velikom kotlu.
  • Sve skupa kuhajte dok se malo ne zgusne (ovu količinu sam kuhala oko 2 sata). Srećom, nije potrebno stalno miješati jer se ne lovi za dno posude.
  • Kada ste završili umiješajte konzervans i punite paradajz u čiste flaše dok je još vruć.
  • U svaku flašu nalijte na vrh malo ulja koje će čuvati paradajz od kvarenja.
  • Bitno je ostaviti flaše malo zamotane da ostanu tople i da se hlade polako (prekrijte ih nekom starom tkaninom).