Papir za pečenje panettone kolača za 1.5 kg smjese
Sastojci
Prvo miješanje
Vrećica suhogkvasca
400g00 brašna Farina
120gšećera
100gmaslaca-omekšalog
140 mlvode
120gžumanjaka
Drugo miješanje
100g00 brašna Farina
150gžumanjaka
100gšećera
žlicameda
150gmaslaca
70mlvode
200gbrusnica
100gkandiranih višanja
100gkandiranih korica naranče
100gkandiranih korica limuna
½žličicesoli
aromavanilije
ribana korica limuna i naranče
100gotopljenog maslaca- pomiješati s voćem prije dodavanja u kolač
Upute
Prvo miješanje
U posudi za miksanje pomiješajte suhi kvasac, brašno, šećer i vodu te miksajte oko 15 minuta.
Zatim smjesi dodajte omekšali maslac i žumanjke te nastavite miksati dok ne dobijete glatko tijesto.
Ostavite tijesto u posudi da se diže 10-12 sati, najbolje preko noći dok ne utrostruči volumen.
Drugo miješanje
Dignutom tijestu prvo umiješajte brašno i šećer s pola žumanjaka, neka se dobro umiješa da tijesto postane glatko.
Zatim dodajte ostatak žumanjaka, sol i omekšani maslac te na kraju vodu, možda neće trebati cijela količina vode.
U kandirano voće dodajte 100 g otopljenog maslaca, dobro promiješajte i dodajte smjesi za panettone.
Ponovo ostavite smjesu da se diže cca. sat vremena na sobnoj temperaturi, zatim je istresite u papirnati kalup za panettone i ostavite da se diže dok ne dođe blizu ruba kalupa. To traje nekoliko sati ovisno o uvjetima prostorije u kojoj se diže do masnoća u samoj smjesi.
Što se pečenja tiče stručnjaci kažu da se panettone kao moj od cca. 1.7 kg peče na 170° C oko 80 minuta, ali još uvijek je bio sirov u sredini tako da sam ga morala peći puno duže. sat i 50 minuta prekrivenog folijom.
Ostavite ga da se dobro ohladi i servirajte posipanog šećerom u prahu.