Isprintaj recept

Mousse torta od lješnjaka

Priprema1 hr 30 mins
Kuhanje / pečenje15 mins
Ukupno vrijeme1 hr 45 mins
Broj serviranja: 16 kriški

Equipment

Sastojci

Dacquoise biskvit

  • 135 g bjelanjaka
  • 100 g šećera
  • prstohvat soli
  • 85 g tostiranih lješnjaka
  • 30 g brašna

Praline pasta 1

  • 150 g tostiranih lješnjaka
  • 100 g šećera
  • 30 ml vode
  • prstohvat soli

Praline pasta 2

  • 100 g tostiranih lješnjaka
  • 100 g šećera
  • 30 ml vode
  • prstohvat soli

Žele krema od lješnjaka

  • 250 g praline paste - količina koju dobijete od praline paste 1
  • 200 ml mlijeka
  • 5 g želatine

Mousse od lješnjaka

  • praline pasta 2
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 80 ml mlijeka
  • 5 g želatine

Upute

Dacquoise biskvit

  • Krupno sameljite tostirane lješnjake.
  • Mikserom izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera.
  • Na kraju rukom lagano umiješajte brašno i mljevene lješnjake te dobivenu smjesu izlijte u kalup za torte veličine 24 cm.
  • Biskvit pecite na 200°C nekih 15 minuta dok ne dobije lijepu boju te ga ostavite da se ohladi.

Praline pasta

  • Obje paste radite tako da prvo od navedenih sastojaka napravite karamel kojem umiješajte tostirane lješnjake i brzo ih istresite na papir za pečenje te ostavite da se stisnu i ohlade.
  • Kada se smjesa ohladi natrgajte je na komadiće i blendajte toliko dugo dok ne dobijete ljepljivu mekanu praline pastu koju ćete kasnije koristiti za izradu krema.

Žele krema od lješnjaka

  • Želatinu namočite u dvije žlice hladne vode i ostavite da nabubri.
  • Za to vrijeme ugrijte mlijeko i dodajte mu želatinu da se otopi.
  • Praline pastu pomiješajte s vrućim mlijekom i mješajte dok se smjesa lijepo ne poveže.
  • Dobivenu smjesu izlijte u kalup promjera 24 cm koji ste prethodno obložili prozirnom folijom i stavite u zamrzivač da se stisne.

Mousse krema od lješnjaka

  • Želatinu pomiješajte s dvije žlice hladne vode i ostavite da nabubri.
  • Mikserom izradite slatko vrhnje u šlag koji ne mora biti jako čvrst.
  • Ugrijte mlijeko i dodajte mu želatinu te miješajte dok se ne otopi.
  • Na kraju dodajte praline pastu i mješajte dok se smjesa lijepo ne poveže.
  • Dobivenu smjesu špatulom lagano umiješajte u šlag.

Postupak slaganja

  • Biskvit stavite na ukrasni pladanj i obložite prstenom za torte.
  • Preko biskvita izlijte malo mousse kreme te na nju stavite sloj žele kreme.
  • Sloj želea premažite s ostatkom mousse kreme i ostavite da se dobro ohladi i stisne u hladnjaku.
  • Tortu ukrasite prema želji, a ja sam ovaj put odabrala čokoladni ganache i ukrase od karamela.
  • Ganache sam napravila tako da sam pomiješala 200 ml slatkog vrhnja i 170 g čokolade, otopila te prelila preko ohlađene torte.