Isprintaj recept

Kruh s lukom

Priprema15 mins
Kuhanje / pečenje30 mins
Ukupno vrijeme45 mins

Sastojci

  • glavica luka ili pušlek mladog luka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 500 g glatkog brašna
  • žlica soli
  • svježi kvasac
  • 320 ml tople vode
  • žlica šećera

Upute

  • Na maslinovom ulju prodinstajte narezanu glavicu luka. Dodajte mu i bijeli dio od mladog luka, a zeleni dio nasjeckajte i stavite sa strane te ubacite pri samom kraju. Posolite i dinstajte tako dugo dok se luk ne karamelizira (dobije smeđu boju), te ohladite.
    Ako nemate mladog luka ne brinite, dovoljna je samo jedna glavica običnog luka.
  • U mlakoj vodi razmutite kvasac i žlicu šećera, a kada se digne dodajte u brašno te s ostalim sastojcima zamijesite tijesto.
  • Ostavite ga da se diže oko pola sata, premijesite ga i dodajte mu luk te zarolajte u željeni oblik i stavite u pleh za pečenje.
  • Po želji ga možete posipati sa nasjeckanim listovima mladog luka.
  • Ostavite ga da se malo digne dok vi ugrijete pećnicu na 220°C i pecite ga oko 30 minuta.
    Pojedite ga još toplog, užitak je neprocjenjiv!