Isprintaj recept

Medovik

Priprema1 hr 30 mins
Kuhanje / pečenje40 mins
Ukupno vrijeme2 hrs 10 mins

Sastojci

Medene kore

  • 3 jaja
  • 200 g šećera
  • 3 žlice meda
  • 180 g maslaca
  • žličica sode bikarbone
  • žličica začina za medenjake ili cimeta
  • 500 g glatkog brašna

Nadjev

  • 4 pakovanja Milerama od 400 g
  • 370 g šećera

Za ukrašavanje

  • 300 ml slatkog vrhnja
  • okrajci medenih kora -po želji

Upute

Nadjev

  • U velikoj posudi promiješajte mileram vrhnje i šećer ručno drvenom kuhačom i ostavite u frižideru te prije mazanja torte samo još jednom promiješajte.

Kore

  • Na laganoj vatri otopite maslac, med i šećer te maknite s vatre i dodajte sodu i cimet.
  • Vratite na laganu vatru i miješajte dok se ne stvori pjena i smjesa ne postane kremastija.
  • Jaja izradite mikserom i dodajte postepeno u posudu s medom te dodajte brašno i miksajte dok ne dobijete glatko mekano tijesto.
  • Tijesto podijelite na 6 dijelova i svaki dio stavite u vrećicu za zamrzavanje od 3 litre cca. 30x24 cm.
  • Vrećice ostavite u frižideru oko 30 minuta da se smjesa za kore malo stisne.
  • Izvadite jednu po jednu i prstima rasporedite smjesu pritiskajući je, a zatim si pomozite s valjkom za tijesto i popunite vrećicu tako da dobijete list tijesta veličine vrećice.
  • Ponovo stavite kore u frižider da očvrsnu.
  • Za to vrijeme vi pripremite 6 listova papira za pečenje i ugrijte pećnicu na 180°C.
  • Koru u vrećici odrežite uz rub skalperom na dvije strane. Odvojite vrećicu i pokrijte koru papirom za pečenje te je preokrenite na lim za pečenje i odvojite ostatak plastične vrećice.
  • Kore pecite oko 7 minuta dok ne porumene.
  • Ako želite tortu uskog oblika kao što je moja još tople pečene kore dok su mekane razrežite po sredini skalperom tako da dobijete 12 uskih kora.
  • Kada se kore ohlade premažite ih nadjevom od vrhnja i šećera, zamotajte plastičnom folijom i ostavite preko noći u frižideru da omekšaju.
  • Možete ih ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem, mrvicama medenih kora ili već po vlastitoj želji.
  • Servirajte je dobro ohlađenu!