Isprintaj recept

Domaća ciabatta

Priprema15 mins
Kuhanje / pečenje25 mins
Ukupno vrijeme40 mins
Broj serviranja: 3 kruščića

Sastojci

  • 700 g glatkog brašna
  • 560 ml tople vode
  • svježi kvasac
  • žlica šećera
  • 2 žličice soli

Upute

  • Od tople vode, kvasca i šećera napravite kvas kojeg ostavite nekoliko minuta da se digne.
  • Uzdigli kvas umiješajte u brašno i zamijesite glatko mekano tijesto.
  • Tijesto ostavite da se diže nekih 30 minuta i s vlažnim rukama preklapajte (istežite) na sve 4 strane te prekrijte krpom i ostavite da se ponovo diže.
  • Postupak istezanja i preklapanja ponovite još 2 puta s razmakom od 30 minuta. Tijesto je izuzetno mekano i ljepljivo tako da svaki put namočite ruke prije preklapanja da si olakšate taj postupak.
  • Nakon zadnjeg dizanja dobro pobrašnite podlogu i istresite tijesto te ga rukama razvucite u pravokutni oblik i zarolajte u štrucu.
  • Krajeve ravnomjerno odrežite i prstima stisnite vanjske rubove, a samu štrucu podijelite na 3 dijela.
  • Ostavite ih na limu da se dižu dok vi zagrijete pećnicu na 230°C i u pećnicu stavite posudu s vodom tako da vam korica ciabatte bude fino hrskava.
  • Pecite kruščiće na 230°C oko 25 minuta bez otvaranja pećnice dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.