ekleri
Isprintaj recept

Lješnjak ekleri

Priprema1 hr
Kuhanje / pečenje35 mins
Ukupno vrijeme1 hr 35 mins
Broj serviranja: 24

Sastojci

Tijesto

  • 250 ml jaja
  • 250 ml vode
  • 125 ml ulja
  • 150 g glatkog brašna
  • 3 žličice šećera
  • prstohvat soli

Praline pasta

  • 150 g lješnjaka
  • 100 g šećera
  • 30 ml vode
  • prstohvat soli

Praline krema

  • 500 ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 80 g šećera
  • 20 g brašna
  • 30 g gustina
  • aroma vanilije
  • žlica maslaca
  • praline pasta prethodno napravljena
  • 150 g maslaca

Upute

Tijesto

  • U jednoj posudi razbijte jaja i neka ih bude točno 250 ml.
  • Na vatru stavite kuhati vodu, šećer, ulje i sol te povremeno miješajte dok ne prokuha.
  • Maknite s vatre i umiješajte brašno mikserom te ostavite da se malo ohladi a na samom kraju postepeno umiješajte jaja i miksajte dok ne dobijete glatko tijesto.
  • Vrećicu za kremu napunite smjesom i za izradu eklera koristite nastavak za ukrašavanje promjera 1 cm.
  • Na papir za pečenje istisnite eklere dužine 12 cm te ih stavite peći 35 minuta na 200°C.
  • Izvadite ih i ohladite prije punjenja.

Praline pasta

  • Na tavi prepržite lješnjake i stavite ih u krpu te oljuštite kožicu a u posudi s debljim dnom na srednjoj vatri napravite karamelu u koju umiješajte tostirane lješnjake.
  • Na papir za pečenje raširite karamelizirane lješnjake i ostavite ih da se ohlade.
  • Natrgajte komadiće karameliziranih lješnjaka u blender i miksajte 10-tak minuta dok lješnjaci ne ispuste svoje ulje i ne dobijete gustu ljepljivu pastu.

Praline krema

  • Stavite kuhati mlijeko, a za to vrijeme vi izradite žumanjke sa šećerom.
  • Smjesi dodajte malo mlijeka, brašno i gustin te sve dobro izmiksajte, vruće mlijeko prvo ulijte u žumanjke dobro promiješajte te vratite na vatru.
  • Kuhajte kremu dok se ne zgusne, dodajte žlicu maslaca i ostavite da se ohladi, ali je pokrijte s prozirnom folijom da s ne stvori na vrh kreme kora.
  • Kada se krema ohladila dobro je izradite mikserom, dodajte joj praline pastu i maslac te miksajte dok ne postane svilena i glatka.

Priprema

  • Oštrim nožem prerežite tijesto i napunite ga kremom pomoću vrećice za kreme.
  • Gornji dio tijesta umočite u čokoladnu glazuru i stavite preko kreme te dobro rashladite prije serviranja.
  • Glazuru napravite od 150 ml ugrijanog slatkog vrhnja i 150 g čokolade koje pomiješajte i malo ohladite prije nanošenja.