Džem od marelica

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Džem od marelica

Danas je život užurban i kompliciran,ali pronašla sam malo slobodnog vremena i iz kaprica svemu modernom napravila domaći tradicionalni džem od marelica. Više ni sama ne znam kako da ga zovem, džem ili marmelada, bitno da su tople slatke staklenke opet pronašle svoje mjesto na polici moje smočnice.
Svaka domaćica vjerojatno ima svoj recept, ali ako tražite novi pokušajte s ovim,džem je zaista dobar.

Džem od marelica

Priprema 30 minutes
Kuhanje / pečenje 3 hours
Ukupno vrijeme 3 hours 30 minutes

Sastojci

  • 10 kg marelica očišćenih i narezanih na komade
  • 4 kg šećera
  • 5 vrećica vanilin šećera

Upute

  • Marelice operite i odvojite od koštice te narežite na manje komade. Stavite ih u veliku plitku posudu i počnite zagrijavati. Pošto imam posudu s debljim dnom nije dolazilo do sagorijevanja i ljiepljenja za dno. Možete plin držati na srednjem plamenu cijelo vrijeme, ali sve ovisi o vašoj posudi u kojoj radite džem. 

  • Pošto volim da džem ostane svijetle boje slušam starije i mudre koji su me savjetovali da šećer ne stavim odmah jer dolazi do karamelizacije i tamnjenja, pa džem bude jako tamne boje. Znači, samo čisto voće lagano kuhamo i povremeno miješamo nekih 2 sata te mu tek tada dodajemo šećer i vanilin šećer.

  •  Dobro ga promiješamo i kuhamo dalje još oko jedan sat. 

  • Sada dolazi vrijeme kada sami odlučujete o gustoći džema. Vrlo je teško ocijeniti kada je trenutak da završite kuhanje, ali nemojte zaboraviti da će se džem dosta stisnuti prilikom hlađenja. Evo jedan mali trik koji dosta pomaže, na tanjurić stavite nekoliko žlica džema i stavite u frižider da se ohladi, pa ćete vidjeti realnu teksturu džema. 

  • Možete umiješati 2 želina ako mislite da je džem prerijedak jer će on pomoći da se džem bolje stisne. Ako smatrate da je gotov, prionite punjenju čistih staklenki koje brzo zatvorite dok su još vruće.

Drugi dan ih ponosno posložite na police smočnice dok ne dođu na red za degustaciju. Najveći je užitak pokloniti ih dragim ljudima ili napraviti palačinke sa svježim džemom kao što smo mi napravili.

Dobar tek i uživajte!

Džem od marelica

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar
Ocjena komentara
O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Semifreddo s preljevom od jagoda
Cheesecake s borovnicama 3
Pogača list s kulenom