Došlo je vrijeme da polagano počnemo pripremati zimnicu. Naravno, za taj veliki posao morate imati puno ljubavi, volje i vremena. Ove predivne sunčane dane sam iskoristila za pripremu kuhanog paradajza i ciganskog graha.
Danas ćemo pričati o kuhanom paradajzu kojeg svake godine pripremam od velike količine povrća jer ga rado koristim u svojoj kuhinji, a radim ga po starom provjerenom receptu već godinama. Već unaprijed znam za što ću ga sve trebati i u čemu ćemo uživati tijekom cijele godine. Pizza, razni umaci, punjena paprika… samo su dio jela koja postaju puno ukusnija upotpunjena kuhanim paradajzom koji im daje posebnu “domaću” notu!
Kuhani paradajz
Broj serviranja 40 staklenki
Equipment
- Kotao
Sastojci
- 50 kg paradajza paradajz šljivar
- 2 kg zelene paprike
- 1.5 kg luka
- 330 g soli
- 3 konzervansa
- 10 žlica šećera ovisi o zrelosti ili vrsti paradajza
Upute
- Paradajz oprati, narezati na komade i posoliti te dobro promiješati.
- Stisnuti i gnječiti rukama koliko je moguće te ostaviti da stoji preko noći.
- Isti dan očistiti luk i papriku te skuhati i ostaviti u toj tekućini također do drugog dana.
- Drugi dan pasirati paradajz, luk i papriku te sve pomiješati u velikom kotlu.
- Sve skupa kuhajte dok se malo ne zgusne (ovu količinu sam kuhala oko 2 sata). Srećom, nije potrebno stalno miješati jer se ne lovi za dno posude.
- Kada ste završili umiješajte konzervans i punite paradajz u čiste flaše dok je još vruć.
- U svaku flašu nalijte na vrh malo ulja koje će čuvati paradajz od kvarenja.
- Bitno je ostaviti flaše malo zamotane da ostanu tople i da se hlade polako (prekrijte ih nekom starom tkaninom).
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar