Kuhani paradajz

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Kuhani paradajz

Došlo je vrijeme da polagano počnemo pripremati zimnicu. Naravno, za taj veliki posao morate imati puno ljubavi, volje i vremena. Ove predivne sunčane dane sam iskoristila za pripremu kuhanog paradajza i ciganskog graha.
Danas ćemo pričati o kuhanom paradajzu kojeg svake godine pripremam od velike količine povrća jer ga rado koristim u svojoj kuhinji, a radim ga po starom provjerenom receptu već godinama. Već unaprijed znam za što ću ga sve trebati i u čemu ćemo uživati tijekom cijele godine. Pizza, razni umaci, punjena paprika… samo su dio jela koja postaju puno ukusnija upotpunjena kuhanim paradajzom koji im daje posebnu “domaću” notu!

Kuhani paradajz

Broj serviranja 40 staklenki

Equipment

  • Kotao

Sastojci

  • 50 kg paradajza paradajz šljivar
  • 2 kg zelene paprike
  • 1.5 kg luka
  • 330 g soli
  • 3 konzervansa
  • 10 žlica šećera ovisi o zrelosti ili vrsti paradajza

Upute

  • Paradajz oprati, narezati na komade i posoliti te dobro promiješati.
  • Stisnuti i gnječiti rukama koliko je moguće te ostaviti da stoji preko noći.
  • Isti dan očistiti luk i papriku te skuhati i ostaviti u toj tekućini također do drugog dana.
  • Drugi dan pasirati paradajz, luk i papriku te sve pomiješati u velikom kotlu.
  • Sve skupa kuhajte dok se malo ne zgusne (ovu količinu sam kuhala oko 2 sata). Srećom, nije potrebno stalno miješati jer se ne lovi za dno posude.
  • Kada ste završili umiješajte konzervans i punite paradajz u čiste flaše dok je još vruć.
  • U svaku flašu nalijte na vrh malo ulja koje će čuvati paradajz od kvarenja.
  • Bitno je ostaviti flaše malo zamotane da ostanu tople i da se hlade polako (prekrijte ih nekom starom tkaninom).

Dobar tek i uživajte!

Kuhani paradajz

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar

O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Jogurt kolač s malinama
Clafoutis s trešnjama
Tart sa svježim voćem