Hrskava i ukusna slastica punjena aromatičnim tostiranim lješnjacima te prelivena karamelom i mirisnom svilenom čokoladom- možete li poželjeti nešto bolje?
Čokoladni tart sa lješnjacima i karamelom
Priprema 30 minutes
Kuhanje / pečenje 20 minutes
Ukupno vrijeme 50 minutes
Broj serviranja 12 kom
Equipment
- Kalupići za tart promjera 10 cm
Sastojci
Tijesto
- 240 g brašna
- 40 g mljevenih lješnjaka ili badema
- 100 g šećera
- 120 g maslaca
- jaje
Karamel
- 160 g šećera
- 160 ml slatkog vrhnja
- 80 g maslaca
- prstohvat soli
- 5 žlica tostiranih lješnjaka
Ganache
- 50 g čokolade
- 30 g maslaca
- 100 ml slatkog vrhnja
- 80 g Nutelle
- prstohvat soli
Za ukrašavanje
- tostirani lješnjaci
- krupna sol
Upute
Tijesto
- Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto koje zatim tanko razvaljajte.
- Tijestom obložite željene kalupe u kojem ćete peći tart i ostavite ih u hladnjaku da se malo ohlade i tijesto stisne.
- Prekrijte tijesto suhim grahom i pecite "na slijepo" na 190°C oko 15 minuta, zatim maknite grah i dopecite ga dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
- Dok se tijesto hladi vi napravite karamel.
Karamel
- Otopite u posudi s debljim dnom šećer i dok dobije jantarnu boju ulijte mu toplo slatko vrhnje, ali pažljivo jer će doći do burne pjenušave reakcije.
- Kada su se sastojci povezali umiješajte maslac i karamel posolite te ostavite da se malo ohladi.
- Na dno tijesta posipajte krupno narezane tostirane lješnjake i prelijte ih karamelom.
Ganache
- Komadiće čokolade prelijte ugrijanim slatkim vrhnjem i dobro promiješajte. Kada se čokolada otopi dodajte smjesi maslac i nutellu te miješajte dok ne dobijete glatku sjajnu smjesu koju prelijte preko karamela i lješnjaka.
- Gotove ohlađene tartiće možete ukrasiti sa lješnjacima, čokoladom, kakaom, voćem...
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar