Crostata s jagodama

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Crostata s jagodama

Božanstven, ukusan i osvježavajući desert koji morate i sami isprobati!

Crostata s jagodama

Priprema 40 minutes
Kuhanje / pečenje 30 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 10 minutes
Broj serviranja 12 kriški

Equipment

  • Kalup za tart promjera 26 cm

Sastojci

Tijesto

  • 150 g oštrog brašna
  • 150 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 žumanjka
  • limun - naribana korica

Slastičarska krema

  • 500 ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 125 g šećera
  • 15 g gustina
  • 20 g oštrog brašna
  • košarica svježih jagoda
  • 3 žlice džema od jagoda

Upute

Tijesto

  • Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto,a ako vam je smjesa presuha dodajte žlicu hladne vode.
  • Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite 30 minuta u frižideru.
  • Kada je tijesto odstajalo tanko ga razvaljajte i njime obložite plitki kalup za tart, a rubove možete po želji i ukrasiti.
  • Stavite ga u hladnjak na 15 minuta da se malo zamrzne da se kod pečenja rubovi tarta ne rastope.
  • Preko sirovog tijesta stavite papir za pečenje i pokrijte ga suhim grahom kako biste ga ispekli "na slijepo". Tart pecite s grahom na 200°C 20 minuta, maknite papir s grahom i još dopecite tijesto dok ne dobije lijepu zlatnu boju cca. 20 minuta.
  • Pečeni tart dobro ohladite prije punjenja s kremom.

Slastičarska krema

  • Stavite kuhati 400 ml mlijeka i šećer, a sve ostale sastojke dobro promiješajte s ostatkom mlijeka.
  • Kada vam mlijeko zakuha ulijte ga u smjesu koju ste posebno izmiješali, dobro promiješajte i sve skupa vratite na vatru.
  • Kremu kuhajte na jakoj vatri 5 minuta te je pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
  • Ako imate višak jagoda napravite svoj džem za premazivanje tarta ili možete koristiti kupljeni.
  • Ohlađeno tijesto premažite s nekoliko žlica džema i prekrijte s kremom od vanilije.
  • Na kremu poslažite svježe i oprane jagode te ih premažite ako želite preljevom za torte zbog sjaja.
  • Tart stavite u frižider da se dobro ohladi prije serviranja.

Original recipe by: Petra Jelenić

Dobar tek i uživajte!

Crostata s jagodama

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar

O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Jaje na oko
Mekana pogača
Jogurt kolač s malinama