Kolač od jagoda i sira

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit

Savršen ljetni desert prepun aroma voća, tako ukusan i sočan da ga morate voljeti!

Kolač od jagoda i sira

Priprema 40 minutes
Ukupno vrijeme 40 minutes
Broj serviranja 18 kriški

Equipment

  • Lim za pečenje 30x40 cm

Sastojci

Biskvit

  • 8 jaja
  • 150 g šećera
  • žlica arome vanilije
  • 125 g glatkog brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • limun naribana korica

Džem od jagoda

  • 500 g svježih ili smrznutih jagoda
  • 80 g šećera
  • 3 žlice limunovog soka

Krema

  • 500 g Mascarpone sira
  • 50 g šećera u prahu
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • žlica arome vanilije
  • limun naribana korica

Ukrašavanje

  • 300 ml slatkog vrhnja
  • svježe jagode

Upute

Džem od jagoda

  • Džem možete napraviti dan ranije i dobro ohladiti prije nanošenja na biskvit.
  • Na laganoj vatri ugrijte sve sastojke za džem i kuhajte oko 20 minuta dok se voće ne raspadne i džem ne zgusne.

Biskvit

  • Odvojite bjelanjke od žumanjaka i dobro ih izradite u snijeg, dodajte 50g šećera i nastavite mutiti dok ne nastanu čvrsti vrhovi.
  • Žumanjke i 150g šećera miksajte dok ne posvijetle, dodajte vaniliju i koricu limuna te sve skupa dobro izmiješajte.
  • Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo i sol te na samom kraju lagano rukom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
  • Dva lima 30x40 cm obložite papirom za pečenje te smjesu za biskvit podijelite na dva dijela.
  • Pecite biskvite na 190°C oko 10 minuta dok ne dobiju lijepu boju. Izvadite ih i posipajte sa šećerom u prahu te preokrenite i odvojite od papira i ostavite da se ohlade.

Krema

  • Izradite mascarpone, aromu vanilije, limunovu koricu i šećer u prahu dobro mikserom i u dobivenu smjesu ulijte slatko vrhnje ta miksajte dok ne dobijete čvrstu kremu.

Postupak slaganja

  • Ohlađene biskvite prerežite na pola po kraćoj strani.
  • Na ukrasni pladanj složite prvo jedan komad biskvita i premažite ga ⅓ džema te preko njega premažite ⅓ kreme.
  • Sve prekrijte drugim komadom biskvita, premažite džemom... te nastavite slagati kolač prvobitnim redoslijedom i završite ga s biskvitom.
  • Ostavite ga da se ohladi, obrežite nepravilne rubove i narežite na 12 jednakih komada koje ukrasite šlagom i svježim voćem.

Original recipe by: Home Cooking Adventure

Dobar tek i uživajte!

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar
Ocjena komentara




O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Nutella kiflice
Medenjaci sa džemom
Najmekše pecivo