Medovik

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Medovik

Prekrasna torta- kolač božanstvenog mirisa osvojila me već na prvi pogled, a o okusima je bespotrebno i raspravljati osobito kada znate da ovaj recept dolazi iz Majine kuhinje. Želim ga imati ovdje na svojem blogu jer ova slastica zaslužuje posebno mjesto i njome svakako upotpunite vaše posebne trenutke. Majini recepti su tako precizno i do sitnih detalja razrađeni da je s njima gotovo nemoguće pogriješiti, zato svratite na njezin blog Provereni recepti i potražite još mnogo raznovrsnih i ukusnih delicija!

Medovik

Priprema 1 hour 30 minutes
Kuhanje / pečenje 40 minutes
Ukupno vrijeme 2 hours 10 minutes

Sastojci

Medene kore

  • 3 jaja
  • 200 g šećera
  • 3 žlice meda
  • 180 g maslaca
  • žličica sode bikarbone
  • žličica začina za medenjake ili cimeta
  • 500 g glatkog brašna

Nadjev

  • 4 pakovanja Milerama od 400 g
  • 370 g šećera

Za ukrašavanje

  • 300 ml slatkog vrhnja
  • okrajci medenih kora -po želji

Upute

Nadjev

  • U velikoj posudi promiješajte mileram vrhnje i šećer ručno drvenom kuhačom i ostavite u frižideru te prije mazanja torte samo još jednom promiješajte.

Kore

  • Na laganoj vatri otopite maslac, med i šećer te maknite s vatre i dodajte sodu i cimet.
  • Vratite na laganu vatru i miješajte dok se ne stvori pjena i smjesa ne postane kremastija.
  • Jaja izradite mikserom i dodajte postepeno u posudu s medom te dodajte brašno i miksajte dok ne dobijete glatko mekano tijesto.
  • Tijesto podijelite na 6 dijelova i svaki dio stavite u vrećicu za zamrzavanje od 3 litre cca. 30x24 cm.
  • Vrećice ostavite u frižideru oko 30 minuta da se smjesa za kore malo stisne.
  • Izvadite jednu po jednu i prstima rasporedite smjesu pritiskajući je, a zatim si pomozite s valjkom za tijesto i popunite vrećicu tako da dobijete list tijesta veličine vrećice.
  • Ponovo stavite kore u frižider da očvrsnu.
  • Za to vrijeme vi pripremite 6 listova papira za pečenje i ugrijte pećnicu na 180°C.
  • Koru u vrećici odrežite uz rub skalperom na dvije strane. Odvojite vrećicu i pokrijte koru papirom za pečenje te je preokrenite na lim za pečenje i odvojite ostatak plastične vrećice.
  • Kore pecite oko 7 minuta dok ne porumene.
  • Ako želite tortu uskog oblika kao što je moja još tople pečene kore dok su mekane razrežite po sredini skalperom tako da dobijete 12 uskih kora.
  • Kada se kore ohlade premažite ih nadjevom od vrhnja i šećera, zamotajte plastičnom folijom i ostavite preko noći u frižideru da omekšaju.
  • Možete ih ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem, mrvicama medenih kora ili već po vlastitoj želji.
  • Servirajte je dobro ohlađenu!

Dobar tek i uživajte!

Original recipe by: Provereni recepti

Medovik

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar

O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Tart od sira i malina
Domaća ciabatta
Karamel kuglof s jabukama