Panettone-slatki kruh

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
PANETTONE

Sladak i ukusan božićni kolač-kruh kojeg možete kombinirati prema vlastitom ukusu bilo da se radi o suhom kandiranom voću ili komadićima čokolade što je bio moj izbor ovaj put!

Panettone-slatki kruh

Priprema 15 minutes
Kuhanje / pečenje 45 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour
Broj serviranja 16 kriški

Equipment

  • Kalup za panettone ili okrugli kalup za torte promjera 20 cm

Sastojci

Tijesto

  • 400 g glatkog brašna
  • kocka svježeg kvasca
  • 100 g šećera
  • 150 ml tople vode
  • 110 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 2 cijela jaja + žumanjak
  • žlica arome vanilije
  • korica naranče i limuna -naribana
  • 200 g komadića čokolade ili kandiranog voća -prema vlastitom izboru

Preljev

  • bjelanjak
  • 3 žlice mljevenih badema ili oraha
  • 3 žlice šećera u prahu
  • nekoliko cijelih badema

Upute

Tijesto

  • Od tople vode, kvasca i žlice šećera napravite kvas koji ostavite desetak minuta da nabubri.
  • Sve ostale sastojke za tijesto pomiješajte i dodajte uzdignuti kvas te mijesite pomoću miksera dok ne dobijete glatku smjesu koja je dosta mekana i mokra, ali to neka vas ne brine jer takva mora i biti. Sada umiješajte voće ili komadiće čokolade te sve dobro promiješajte.
  • Tijesto pokrite i ostavite na toplom da se digne, premijesite ga i stavite u kalup koji ste odabrali za pečenje.
  • Ponovo ga dižite dok se ne utrostruči te lagano premažite preljevom na koji rasporedite nekoliko cijelih badema i sve obilno posipajte šećerom u prahu.
  • Panettone pecite na 190°C oko 45 minuta ovisno o vašoj pećnici dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Svakako ga dobro ohladite prije rezanja i serviranja da vam presjek bude što ljepši i nemojte se žuriti kao ja jer sam željela što prije slikati ovaj zaista ukusan i aromatičan kolač.

Dobar tek i uživajte!

 

PANETTONE

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar

O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Cheesecake od kestena
Lješnjak ekleri
Mousse torta od jabuka