Sladak i ukusan božićni kolač-kruh kojeg možete kombinirati prema vlastitom ukusu bilo da se radi o suhom kandiranom voću ili komadićima čokolade što je bio moj izbor ovaj put!
Panettone-slatki kruh
Priprema 15 minutes
Kuhanje / pečenje 45 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour
Broj serviranja 16 kriški
Equipment
- Kalup za panettone ili okrugli kalup za torte promjera 20 cm
Sastojci
Tijesto
- 400 g glatkog brašna
- kocka svježeg kvasca
- 100 g šećera
- 150 ml tople vode
- 110 g maslaca
- prstohvat soli
- 2 cijela jaja + žumanjak
- žlica arome vanilije
- korica naranče i limuna -naribana
- 200 g komadića čokolade ili kandiranog voća -prema vlastitom izboru
Preljev
- bjelanjak
- 3 žlice mljevenih badema ili oraha
- 3 žlice šećera u prahu
- nekoliko cijelih badema
Upute
Tijesto
- Od tople vode, kvasca i žlice šećera napravite kvas koji ostavite desetak minuta da nabubri.
- Sve ostale sastojke za tijesto pomiješajte i dodajte uzdignuti kvas te mijesite pomoću miksera dok ne dobijete glatku smjesu koja je dosta mekana i mokra, ali to neka vas ne brine jer takva mora i biti. Sada umiješajte voće ili komadiće čokolade te sve dobro promiješajte.
- Tijesto pokrite i ostavite na toplom da se digne, premijesite ga i stavite u kalup koji ste odabrali za pečenje.
- Ponovo ga dižite dok se ne utrostruči te lagano premažite preljevom na koji rasporedite nekoliko cijelih badema i sve obilno posipajte šećerom u prahu.
- Panettone pecite na 190°C oko 45 minuta ovisno o vašoj pećnici dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Svakako ga dobro ohladite prije rezanja i serviranja da vam presjek bude što ljepši i nemojte se žuriti kao ja jer sam željela što prije slikati ovaj zaista ukusan i aromatičan kolač.
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar