Kalup za panettone ili okrugli kalup za torte promjera 20 cm
Sastojci
Tijesto
400gglatkog brašna
kockasvježeg kvasca
100gšećera
150mltople vode
110gmaslaca
prstohvat soli
2cijelajaja + žumanjak
žlicaarome vanilije
koricanaranče i limuna-naribana
200gkomadića čokolade ili kandiranog voća-prema vlastitom izboru
Preljev
bjelanjak
3žlicemljevenih badema ili oraha
3žlicešećera u prahu
nekolikocijelih badema
Upute
Tijesto
Od tople vode, kvasca i žlice šećera napravite kvas koji ostavite desetak minuta da nabubri.
Sve ostale sastojke za tijesto pomiješajte i dodajte uzdignuti kvas te mijesite pomoću miksera dok ne dobijete glatku smjesu koja je dosta mekana i mokra, ali to neka vas ne brine jer takva mora i biti. Sada umiješajte voće ili komadiće čokolade te sve dobro promiješajte.
Tijesto pokrite i ostavite na toplom da se digne, premijesite ga i stavite u kalup koji ste odabrali za pečenje.
Ponovo ga dižite dok se ne utrostruči te lagano premažite preljevom na koji rasporedite nekoliko cijelih badema i sve obilno posipajte šećerom u prahu.
Panettone pecite na 190°C oko 45 minuta ovisno o vašoj pećnici dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Svakako ga dobro ohladite prije rezanja i serviranja da vam presjek bude što ljepši i nemojte se žuriti kao ja jer sam željela što prije slikati ovaj zaista ukusan i aromatičan kolač.