Preokrenuti karamel kolač s bananama

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Preokrenuti karamel kolač s bananama

Sočan i ukusan kolač ukrašen bananama i gustom ljepljivom karamelom je svakako desert koji morate isprobati!

Preokrenuti karamel kolač s bananama

Priprema 30 minutes
Kuhanje / pečenje 45 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 15 minutes

Equipment

  • Uski kalup za kruh

Sastojci

Karamel

  • 100 g smeđeg ili običnog šećera
  • 50 g maslaca
  • 2 banane

Biskvit

  • 200 g glatkog brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • ½ žličice sode bikarbone
  • ½ žličice soli
  • 110 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 2 jaja
  • aroma vanilije
  • 300 ml kiselog vrhnja

Upute

Karamel

  • U posudi s debljim dnom na srednjoj vatri otopite šećer dok ne dobije lijepu jantarnu boju te dodajte kockice maslaca i miješajte karamel dok se sastojci ne povežu.
  • Odmah ga prelijte preko dna vašeg kalupa koji ste odabrali za izradu ovog kolača.
  • Banane narežite na kolutiće i njima obložite dno kalupa preko rastopljenog karamela.

Biskvit

  • U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke.
  • Maslac sobne temperature i šećer izradite dobro s mikserom te smjesi dodajte jedno po jedno jaje.
  • Smjesi sada naizmjenično dodajte smjesu brašna sa suhim sastojcima i kiselog vrhnja te lagano miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  • Njome prelijte karamel i banane te pecite kolač oko 45 minuta na 190°C dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Prije vađenja kolača napravite test sa čačkalicom koju gurnite u sredinu kolača i izvucite, čačkalica mora ostati suha.
  • Pečeni kolač ostavite točno 5 minuta da se ohladi prije okretanja na ukrasni pladanj na kojem ćete ga servirati. Ako ga ranije preokrenete sve će se pretvoriti u neurednu kašu, a ako ostane predugo u kalupu karamel bi se mogao previše ohladiti i stvrdnuti te kolač ne bi htio izaći iz kalupa.
  • Topli preokrenuti kolač možete servirati odmah, a fantastično ga je kombinirati uz čaj ili kavu!

Dobar tek i uživajte!

Preokrenuti karamel kolač s bananama

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar

O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Torta od limuna i borovnica
Stracciatella ekleri
Beze rolada s jagodama