Salenjaci

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Salenjaci

Večeras me pohode duhovi, ali oni dobri, nasmiješeni!
Donijeli su mi pregršt toplih uspomena i probudili nostalgiju u meni. Vidim poznata draga lica koja više nisu s nama, duboki bijeli snijeg i čujem hihot razdragane dječurlije. Stari štednjak svojim vatrenim plamenom obasjava cijelu sobu, a mi djeca nestrpljivo čekamo da baka izvadi iz pećnice vruće slasne salenjake!
Miris rastopljene vruće marmelade od marelica, hrskavo tijesto i oblaci šećera u prahu me odvode večeras upravo tamo u tu toplu kuhinju punu smijeha i sreće, tamo gdje je život bio jednostavan i običan,ali bogat duhom baš kao i kolači koje sam danas napravila!
Onaj tko je jednom probao salenjake zna o čemu govorim!

Neobično je kako te uvijek mirisi najsilovitije odvuku u prošlost!
R. Bachman

Salenjaci

Priprema 1 hour 30 minutes
Kuhanje / pečenje 35 minutes
Ukupno vrijeme 2 hours 5 minutes

Sastojci

  • 1 kg glatkog brašna
  • svježi kvasac
  • jaje
  • 2 žličice soli
  • 4 žlice šećera
  • 500 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mineralne vode
  • 300 g mljevenog sala

Upute

  • Napravite kvas od kvasca, žlice šećera i 150 ml mlijeka.
  • Kada se digne dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto koje ostavite da se diže.
  • Kada se tijesto diglo tanko ga razvaljajte u pravokutnik i premažite salom koje ste podijelili na tri dijela jer ćete tijesto tri puta premazivati.
  • Kada ste ga prvi put premazali presložite ga 4 puta kao harmoniku i malo izlupajte valjkom za valjanje. Ostavite da stoji i svakih pola sata ponovite postupak.
  • Zadnji put razvaljajte tijesto na centimetar debljine, razrežite na kvadratiće i punite ih marmeladom od marelica ili šljiva, koja vam je draža!
  • Radite salenjake kao trokutiće, samo ih preklopite na pola ili kako god vi želite!
  •  Složite ih na lim za pečenje, premažite žumanjkom i ostavite da se malo dignu te pecite na 200°C dok ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju!
  • Možete ih uvaljati u šećer u prahu ili samo lagano posipati!

Dobar tek i uživajte!

Salenjaci

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar

O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Desert od jagoda u čaši
Noćna foccacia
Pogača puž