Danas dijelim s vama recept za ukusno slatko pecivo koje se tradicionalno ukrašava križem. Prožeto je aromama cimeta i suhog voća te je samo maleni odmak od neizostavne pince koja ukrašava naše blagdanske stolove!
Slatka uskrsna peciva - Hot Cross Buns
Priprema 30 minutes
Kuhanje / pečenje 30 minutes
Dizanje 1 hour
Ukupno vrijeme 2 hours
Broj serviranja 16 kom
Sastojci
Tijesto
- 470 g brašna
- 120 ml kiselog vrhnja
- 120 ml toplog mlijeka
- 80 g maslaca
- 100 g šećera
- 2 žlice ruma
- kvasac svježi
- prstohvat soli
- žličica cimeta
- žličica začina za medenjake
- jaje
- 100 g suhog narezanog voća
- 1 naranča-svježi sok
- žlica arome vanilije
Premaz sirovog peciva
- jaje
- žlica slatkog vrhnja
Tijesto za križ
- 40 g brašna
- 50 ml vode
Glazura pečenih peciva
- 3 žlice džema od marelice
- žlica arome vanilije
Upute
Tijesto
- Ugrijte toplo mlijeko pomiješano sa žlicom šećera i dodajte kvasac te ostavite da se digne.
- Soku od naranče dodajte rum i suho voće te smjesu malo ugrijte da se opuste arome.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, šećer i začine.
- Na laganoj vatri otopite maslac i kiselo vrhnje te pomiješajte sa suhim sastojcima.
- Mikserom izradite tijesto i dodajte smjesi jaje i voće bez soka od naranče u kojem su se namakale.
- Mijesite dok ne dobijete elastično tijesto koje ostavite da se pokriveno diže sat vremena.
- Od tijesta napravite 16 loptica koje posložite razmaknuto u lim za pečenje te ostavite dizati još 30 minuta.
- Peciva premažite premazom od jaja i vrhnja te nacrtajte na svako križ od paste s brašnom pomoću dresir vrećice.
- Pecite ih na 190°C oko 30 minuta dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
- Još topla ih za sjaj premažite ugrijanim džemom.
Original recipe by: Preppy Kitchen
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar