Slatka uskrsna peciva – Hot Cross Buns

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Slatka uskrsna peciva

Danas dijelim s vama recept za ukusno slatko pecivo koje se tradicionalno ukrašava križem. Prožeto je aromama cimeta i suhog voća te je samo maleni odmak od neizostavne pince koja ukrašava naše blagdanske stolove!

Slatka uskrsna peciva - Hot Cross Buns

Priprema 30 minutes
Kuhanje / pečenje 30 minutes
Dizanje 1 hour
Ukupno vrijeme 2 hours
Broj serviranja 16 kom

Sastojci

Tijesto

  • 470 g brašna
  • 120 ml kiselog vrhnja
  • 120 ml toplog mlijeka
  • 80 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 2 žlice ruma
  • kvasac svježi
  • prstohvat soli
  • žličica cimeta
  • žličica začina za medenjake
  • jaje
  • 100 g suhog narezanog voća
  • 1 naranča-svježi sok
  • žlica arome vanilije

Premaz sirovog peciva

  • jaje
  • žlica slatkog vrhnja

Tijesto za križ

  • 40 g brašna
  • 50 ml vode

Glazura pečenih peciva

  • 3 žlice džema od marelice
  • žlica arome vanilije

Upute

Tijesto

  • Ugrijte toplo mlijeko pomiješano sa žlicom šećera i dodajte kvasac te ostavite da se digne.
  • Soku od naranče dodajte rum i suho voće te smjesu malo ugrijte da se opuste arome.
  • U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, šećer i začine.
  • Na laganoj vatri otopite maslac i kiselo vrhnje te pomiješajte sa suhim sastojcima.
  • Mikserom izradite tijesto i dodajte smjesi jaje i voće bez soka od naranče u kojem su se namakale.
  • Mijesite dok ne dobijete elastično tijesto koje ostavite da se pokriveno diže sat vremena.
  • Od tijesta napravite 16 loptica koje posložite razmaknuto u lim za pečenje te ostavite dizati još 30 minuta.
  • Peciva premažite premazom od jaja i vrhnja te nacrtajte na svako križ od paste s brašnom pomoću dresir vrećice.
  • Pecite ih na 190°C oko 30 minuta dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
  • Još topla ih za sjaj premažite ugrijanim džemom.

Original recipe by: Preppy Kitchen

Dobar tek i uživajte!

Slatka uskrsna peciva

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar
Ocjena komentara




O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Semifreddo s preljevom od jagoda
Cheesecake s borovnicama 3
Pogača list s kulenom