Mene ove pogačice svojim mirisom i okusom vraćaju u prošlost i stara dobra vremena. Iziskuju malo više truda i vremena, ali kada ih kušate, shvatit ćete zašto se vrijedilo potruditi.Naše bake su ih radile vrlo često jer su nekada čvarci bili osnovna težačka namirnica dok su danas vrlo skupa delikatesa!
Okus im je nenadmašan, pa se nadam da će ove vruće, sočne i hrskave pogačice osvojiti i vas!
Čvarkove pogačice
Priprema 1 hour 20 minutes
Kuhanje / pečenje 20 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 40 minutes
Sastojci
- kg glatkog brašna
- 2 jaja
- 250 ml vrhnja
- kocka svježeg kvasca + žlica šećera
- 400 g mljevenih čvaraka
- 400 ml mlijeka
- 2 ½ žličice soli
Upute
- Zamijesite tijesto i ostavite ga da se digne.
- Smjesu čvaraka podijelite na 4 dijela.
- Tijesto razvaljajte na 2 cm debljine i premažite s 1/4 čvaraka.
- Preklopite ga prema sredini: prvo lijeva strana pa desna onda gornja pa donja strana.
- Ostavite da odstoji 30 minuta pa ponovite cijeli postupak ( ukupno trebate mazati 4 puta) i svaki put preklapajte tijesto istim redoslijedom.
- Na kraju razvaljajte tijesto na 3 cm debljine, režite ga kalupom (čašom) i pogačice poslažite u tepsiju.
- Premažite ih žumanjkom i ostavite da se dižu 30 minuta.
- Pecite ih na 200*C oko 20 minuta dok ne dobiju lijepu boju.
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar