Čvarkove pogačice

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Čvarkove pogačice

Mene ove pogačice svojim mirisom i okusom vraćaju u prošlost i stara dobra vremena. Iziskuju malo više truda i vremena, ali kada ih kušate, shvatit ćete zašto se vrijedilo potruditi.Naše bake su ih radile vrlo često jer su nekada čvarci bili osnovna težačka namirnica dok su danas vrlo skupa delikatesa!
Okus im je nenadmašan, pa se nadam da će ove vruće, sočne i hrskave pogačice osvojiti i vas!

Čvarkove pogačice

Priprema 1 hour 20 minutes
Kuhanje / pečenje 20 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 40 minutes

Sastojci

  • kg glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 250 ml vrhnja
  • kocka svježeg kvasca + žlica šećera
  • 400 g mljevenih čvaraka
  • 400 ml mlijeka
  • 2 ½ žličice soli

Upute

  • Zamijesite tijesto i ostavite ga da se digne.
  • Smjesu čvaraka podijelite na 4 dijela.
  • Tijesto razvaljajte na 2 cm debljine i premažite s 1/4 čvaraka.
  • Preklopite ga prema sredini: prvo lijeva strana pa desna onda gornja pa donja strana.
  • Ostavite da odstoji 30 minuta pa ponovite cijeli postupak ( ukupno trebate mazati 4 puta) i svaki put preklapajte tijesto istim redoslijedom.
  • Na kraju razvaljajte tijesto na 3 cm debljine, režite ga kalupom (čašom) i pogačice poslažite u tepsiju.
  • Premažite ih žumanjkom i ostavite da se dižu 30 minuta.
  • Pecite ih na 200*C oko 20 minuta dok ne dobiju lijepu boju.

Dobar tek i uživajte!

Čvarkove pogačice

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar

O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Šubarice
Blagdanski panettone
Raspuknutići od bundeve