Domaća ciabatta

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Ciabatta

Ciabatta je talijanski rustikalni kruh, napravljen od ljepljivog mokrog tijesta koje mu daje jedinstvenu teksturu i poseban okus. Čudesno mekana, ali istodobno i hrskava pogača koju jednostavno morate zavoljeti

Domaća ciabatta

Priprema 15 minutes
Kuhanje / pečenje 25 minutes
Ukupno vrijeme 40 minutes
Broj serviranja 3 kruščića

Sastojci

  • 700 g glatkog brašna
  • 560 ml tople vode
  • svježi kvasac
  • žlica šećera
  • 2 žličice soli

Upute

  • Od tople vode, kvasca i šećera napravite kvas kojeg ostavite nekoliko minuta da se digne.
  • Uzdigli kvas umiješajte u brašno i zamijesite glatko mekano tijesto.
  • Tijesto ostavite da se diže nekih 30 minuta i s vlažnim rukama preklapajte (istežite) na sve 4 strane te prekrijte krpom i ostavite da se ponovo diže.
  • Postupak istezanja i preklapanja ponovite još 2 puta s razmakom od 30 minuta. Tijesto je izuzetno mekano i ljepljivo tako da svaki put namočite ruke prije preklapanja da si olakšate taj postupak.
  • Nakon zadnjeg dizanja dobro pobrašnite podlogu i istresite tijesto te ga rukama razvucite u pravokutni oblik i zarolajte u štrucu.
  • Krajeve ravnomjerno odrežite i prstima stisnite vanjske rubove, a samu štrucu podijelite na 3 dijela.
  • Ostavite ih na limu da se dižu dok vi zagrijete pećnicu na 230°C i u pećnicu stavite posudu s vodom tako da vam korica ciabatte bude fino hrskava.
  • Pecite kruščiće na 230°C oko 25 minuta bez otvaranja pećnice dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Ciabatta

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar

O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Čokoladni tart sa lješnjacima i karamelom
Panettone-slatki kruh
Nutella keksi