Fantastična kombinacija okusa!
Desert u kojem se isprepliću fina hrskava podloga s baršunastom čokoladom, a prekriven je pahuljastim slatkim vrhnjem i svilenim preljevom od višanja. Može li biti bolje za nas prave sladokusce?
Čoko pita s višnjama
Priprema 30 minutes
Kuhanje / pečenje 40 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 10 minutes
Broj serviranja 16 kom
Equipment
- Kalup za tart promjera 26 cm
Sastojci
Tijesto
- 200 g glatkog brašna
- 70 g šećera
- jaje
- 100 g maslaca
- 2 žlice kakao praha
- 2 žlice bademovog brašna
- prstohvat soli
Čokoladna krema
- 4 jaja
- 150 g maslaca
- 150 g čokolade
- 150 g šećera
- 3 žlice kakao praha
- 300 ml slatkog vrhnja
- prstohvat soli
Preljev
- 300 ml slatkog vrhnja
- ½ staklenke kompota od višanja
- 25 g gustina
- 4 žlice šećera
Upute
Tijesto
- Sve sastojke pomiješajte i zamijesite te ostavite pola sata da se malo stisne u hladnjaku.
- Tanko ga razvaljajte i obložite s njim kalup za tart.
- Prekrijte ga papirom za pečenje na kojeg istresite suhi grah i pecite koru "na slijepo" oko 20 minuta na 180°C.
Čokoladna krema
- Otopite na laganoj vatri maslac i čokoladu te ostavite da se malo ohladi.
- Posebno mikserom izradite jaja, šećer i sol.
- Dobivenoj smjesi umiješajte otopljenu čokoladu i maslac te kakao pa tekuće slatko vrhnje.
- Nadjev izlijte na prhko tijesto te pecite na 160°C oko 40 minuta.
Preljev od višanja
- Višnje procijedite, a tekućinu koje mora biti 350 ml stavite kuhati na vatru. Od ove količine odvojite dio u kojeg umutite gustin i zakuhajte u ostatak tekućine kada provri.
- Kada se smjesa stisnula umiješajte joj višnje i ostavite da se ohladi.
- Slatko vrhnje izradite mikserom u šlag i premažite preko ohlađenog čokoladnog nadjeva.
- Na šlag žlicom prelijte preljev od višanja i ukrasite vašu pitu čokoladom.
Original recipe by: @zungen zirkus
Dobar tek i uživajte!
Ostavi komentar