Čoko pita s višnjama

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit

Fantastična kombinacija okusa!

Desert u kojem se isprepliću fina hrskava podloga s baršunastom čokoladom, a prekriven je pahuljastim slatkim vrhnjem i svilenim preljevom od višanja. Može li biti bolje za nas prave sladokusce?

Čoko pita s višnjama

Priprema 30 minutes
Kuhanje / pečenje 40 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 10 minutes
Broj serviranja 16 kom

Equipment

  • Kalup za tart promjera 26 cm

Sastojci

Tijesto

  • 200 g glatkog brašna
  • 70 g šećera
  • jaje
  • 100 g maslaca
  • 2 žlice kakao praha
  • 2 žlice bademovog brašna
  • prstohvat soli

Čokoladna krema

  • 4 jaja
  • 150 g maslaca
  • 150 g čokolade
  • 150 g šećera
  • 3 žlice kakao praha
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • prstohvat soli

Preljev

  • 300 ml slatkog vrhnja
  • ½ staklenke kompota od višanja
  • 25 g gustina
  • 4 žlice šećera

Upute

Tijesto

  • Sve sastojke pomiješajte i zamijesite te ostavite pola sata da se malo stisne u hladnjaku.
  • Tanko ga razvaljajte i obložite s njim kalup za tart.
  • Prekrijte ga papirom za pečenje na kojeg istresite suhi grah i pecite koru "na slijepo" oko 20 minuta na 180°C.

Čokoladna krema

  • Otopite na laganoj vatri maslac i čokoladu te ostavite da se malo ohladi.
  • Posebno mikserom izradite jaja, šećer i sol.
  • Dobivenoj smjesi umiješajte otopljenu čokoladu i maslac te kakao pa tekuće slatko vrhnje.
  • Nadjev izlijte na prhko tijesto te pecite na 160°C oko 40 minuta.

Preljev od višanja

  • Višnje procijedite, a tekućinu koje mora biti 350 ml stavite kuhati na vatru. Od ove količine odvojite dio u kojeg umutite gustin i zakuhajte u ostatak tekućine kada provri.
  • Kada se smjesa stisnula umiješajte joj višnje i ostavite da se ohladi.
  • Slatko vrhnje izradite mikserom u šlag i premažite preko ohlađenog čokoladnog nadjeva.
  • Na šlag žlicom prelijte preljev od višanja i ukrasite vašu pitu čokoladom.

Original recipe by: @zungen zirkus

Dobar tek i uživajte!

 

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar
Ocjena komentara




O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Semifreddo s preljevom od jagoda
Cheesecake s borovnicama 3
Pogača list s kulenom