Otkrijte svu ljepotu jeseni u okusima ove prekrasne aromatične mousse torte koja će vam svojim mirisima i okusima podariti ugodan jesenski ugođaj!
Jesenska torta
Priprema 1 hour
Kuhanje / pečenje 20 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 20 minutes
Broj serviranja 20 kom
Equipment
- Kalup za torte promjera 26 cm
Sastojci
Biskvit
- 4 jaja
- 4 žlice šećera
- 2 vanilin šećera
- prašak za pecivo
- 4 žlice ulja
- 4 žlice brašna -glatkog
Mousse od kestena
- vrećica želatine
- 500 g kesten pirea
- 500 ml slatkog vrhnja
- 100 g šećera u prahu
- žlica ruma
Mousse od jabuka
- 4 jabuke
- 2 kom cimetove kore
- 100 g šećera
- prstohvat muškatnog oraščića
- žlica gustina
- 2 žlice hladnog soka od jabuke
- 400 ml slatkog vrhnja
- vrećica želatine
Upute
Biskvit
- Odvojite bjelanjke i napravite prvo snijeg od bjelanjaka.
- Zatim miksajte posebno žumanjke i šećer,dodajte ulje i na kraju brašno.
- Polako ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka i izlijte u kalup koji ste prethodno obložili pek papirom.
- Pecite biskvit na 190*C oko 15-tak minuta dok ne porumeni i ohladite ga.
Mousse od kestena
- Želatinu namočite u vodi prema uputama s vrećice.
- Mikserom izradite 300 ml vrhnja u šlag i odvojite.
- Uzmite 100 ml vrhnja i u njemu na laganoj vatri otopite želatinu.
- U drugoj posudi izmiksajte kesten pire, šećer u prahu, rum, 100 ml slatkog vrhnja i 100 ml vrhnja u kojem ste otopili želatinu.
- Sve dobro promiješajte i na samom kraju rukom lagano umiješajte šlag od slatkog vrhnja.
- Biskvit obložite prstenom za torte i premažite mousseom od kestena te ostavite u hladnjaku da se stisne dok vi radite mousse od jabuka.
Mousse od jabuka
- Želatinu razmutite u vodi prema uputstvu s vrećice.
- Jabuke ogulite i narežite na kocke te ih stavite kuhati s korom od cimeta u vodi toliko da pokrije jabuke.
- Kuhajte ih dok omekšaju, izvadite cimetovu koru i izradite ih štapnim mikserom.
- Dobivenoj smjesi dodajte šećer, limunovu koricu i sok te gustin rastopljen u hladnom soku od jabuke.
- Kuhajte na laganoj vatri desetak minuta i na kraju dodajte nabubrenu želatinu da se otopi u vrućoj smjesi.
- Kremu ohladite i lagano joj umješajte šlag od slatkog vrhnja te je prelijte preko kreme od kestena.
- Tortu ostavite preko noći u hladnjaku da se dobro ohladi i stisne.
- Po želji je možete ukrasiti šlagom.
Izvorni recept za mousse od kestena: Blog Cukar
Bilješke: Torta je vrlo velika tako da je moja sugestija da smanjite sastojke za pola ako trebate manju tortu ili ispecite pojedinačno jednu malenu tortu od jabuka i tortu od kestena. Obje torte možete ukrasiti šlagom, a okusi su im lagani i osvježavajući!
Dobar tek i uživajte!
Izvrsna torta. Od kako sam ju prvi puta napravila, omiljena. Hvala puno na receptu.
Hvala Vam najljepša, drago mi je to čuti!