Jesenska torta

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Jesenska torta

Otkrijte svu ljepotu jeseni u okusima ove prekrasne aromatične mousse torte koja će vam svojim mirisima i okusima podariti ugodan jesenski ugođaj!

Jesenska torta

Priprema 1 hour
Kuhanje / pečenje 20 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 20 minutes
Broj serviranja 20 kom

Equipment

  • Kalup za torte promjera 26 cm

Sastojci

Biskvit

  • 4 jaja
  • 4 žlice šećera
  • 2 vanilin šećera
  • prašak za pecivo
  • 4 žlice ulja
  • 4 žlice brašna -glatkog

Mousse od kestena

  • vrećica želatine
  • 500 g kesten pirea
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 100 g šećera u prahu
  • žlica ruma

Mousse od jabuka

  • 4 jabuke
  • 2 kom cimetove kore
  • 100 g šećera
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • žlica gustina
  • 2 žlice hladnog soka od jabuke
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • vrećica želatine

Upute

Biskvit

  • Odvojite bjelanjke i napravite prvo snijeg od bjelanjaka.
  • Zatim miksajte posebno žumanjke i šećer,dodajte ulje i na kraju brašno. 
  • Polako ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka i izlijte u kalup koji ste prethodno obložili pek papirom.
  • Pecite biskvit na 190*C oko 15-tak minuta dok ne porumeni i ohladite ga. 

Mousse od kestena

  • Želatinu namočite u vodi prema uputama s vrećice.
  • Mikserom izradite 300 ml vrhnja u šlag i odvojite.
  • Uzmite 100 ml vrhnja i u njemu na laganoj vatri otopite želatinu.
  • U drugoj posudi izmiksajte kesten pire, šećer u prahu, rum, 100 ml slatkog vrhnja i 100 ml vrhnja u kojem ste otopili želatinu.
  • Sve dobro promiješajte i na samom kraju rukom lagano umiješajte šlag od slatkog vrhnja.
  • Biskvit obložite prstenom za torte i premažite mousseom od kestena te ostavite u hladnjaku da se stisne dok vi radite mousse od jabuka.

Mousse od jabuka

  • Želatinu razmutite u vodi prema uputstvu s vrećice.
  • Jabuke ogulite i narežite na kocke te ih stavite kuhati s korom od cimeta u vodi toliko da pokrije jabuke.
  • Kuhajte ih dok omekšaju, izvadite cimetovu koru i izradite ih štapnim mikserom.
  • Dobivenoj smjesi dodajte šećer, limunovu koricu i sok te gustin rastopljen u hladnom soku od jabuke.
  • Kuhajte na laganoj vatri desetak minuta i na kraju dodajte nabubrenu želatinu da se otopi u vrućoj smjesi.
  • Kremu ohladite i lagano joj umješajte šlag od slatkog vrhnja te je prelijte preko kreme od kestena.
  • Tortu ostavite preko noći u hladnjaku da se dobro ohladi i stisne.
  • Po želji je možete ukrasiti šlagom.

 

Izvorni recept za mousse od kestena: Blog Cukar

Bilješke: Torta je vrlo velika tako da je moja sugestija da smanjite sastojke za pola ako trebate manju tortu ili ispecite pojedinačno jednu malenu tortu od jabuka i tortu od kestena. Obje torte možete ukrasiti šlagom, a okusi su im lagani i osvježavajući!

Dobar tek i uživajte!

Jesenska torta

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar

O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Šubarice
Blagdanski panettone
Raspuknutići od bundeve