Torta koju sam pronašla na blogu Od slatkoga slađe i moram je podijeliti s vama jer ona to apsolutno zaslužuje.
Ukusna, lagana i sočna – odličan odabir za svaku prigodu!
Originalan recept možete pronaći ovdje: https://odslatkogasladje.net/ljesnjak-parfe-torta/
Lješnjak parfe torta
Priprema 1 hour
Kuhanje / pečenje 20 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 20 minutes
Broj serviranja 16 kriški
Equipment
- Kalup za torte promjera 24 cm
Sastojci
Biskvit
- 5 bjelanjaka
- 120 g šećera
- 120 g lješnjaka - oguljenih i mljevenih
- 2 žlice kakaa
- 100 ml mlijeka -toplog za prelijevanje biskvita
Čokoladna krema
- 3 jaja
- 80 g šećera
- 200 g čokolade
- 150 g maslaca
Krema od vanilije
- 5 žumanjaka
- 80 g šećera
- 50 g gustina
- 500 ml mlijeka
- aroma vanilije
- žličica želatine + 2 žlice hladne vode
- 250 ml slatkog vrhnja
Za ukrašavanje
- 200 ml slatkog vrhnja
Upute
Biskvit
- Bjelanjke izradite dobro mikserom i polako im dodajte žlicu po žlicu šećera.
- Na samom kraju lagano špatulom umiješajte lješnjake i kakao te smjesu izlijte u podmazani kalup za torte promjera 24-26 cm.
- Biskvit pecite na 180° oko 20 minuta (provjerite čačkalicom).
Čokoladna krema
- Jaja miksajte sa šećerom te ih kuhajte na pari do 80°C, dodajte čokoladu i sve skupa dobro promiješajte.
- U vruću kremu mikserom dodajte maslac te ostavite da se ohladi.
Krema od vanilije
- Želatinu pomiješati s hladnom vodom i ostaviti da nabubri.
- Mikserom umutite 150 ml mlijeka sa žumanjcima, šećerom i gustinom.
- Kada ostatak mlijeka zakuha dodajte ga smjesi i dalje je kuhajte na pari nekoliko minuta te dodajte želatinu da se otopi.
- Kremu ohladite i dodajte joj tučeno slatko vrhnje.
Postupak slaganja
- Na ukrasni tanjur stavite biskvit i oko njega obruč za tortu.
- Biskvit navlažite s toplim mlijekom.
- Premažite ga sa čokoladnom kremom i stavite u zamrzivač da se stisne (1 h).
- Nakon toga premažite kremom od vanilije i ostavite tortu u hladnjaku da se dobro ohladi.
- Premažite je tučenim slatkim vrhnjem i ukrasite prema ukusu.
Ostavi komentar