Medena torta

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Medena torta

Moram vam priznati da je teško impresionirati i iznenaditi nekoga poput mene tko svakodnevno živi u svijetu  slastica nečim novim, ali ovo… ovo je zaista posebna rapsodija okusa!
Tradicionalni Ruski medovik ili medeni kolač je sasvim slučajno postao malena savršena tortica koja je suvereno zauzela prijestolje u mojem malom kraljevstvu slastica!

Medena torta

Priprema 1 hour
Kuhanje / pečenje 50 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 50 minutes
Broj serviranja 12 kom

Sastojci

Tijesto

  • 3 jaja
  • žlica arome vanilije
  • žličica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 140 g šećera
  • 120 g meda
  • 110 g maslaca
  • 500 g glatkog brašna

Krema

  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 700 g mileram vrhnja
  • 2 žlice meda
  • 100 g šećera u prahu
  • žlica arome vanilije

Upute

Tijesto

  • Na laganoj vatri otopite maslac, šećer i med.
  • Kada osjetite da je malo zamirisalo i potamnilo smjesi dodajte žličicu sode te sve brzo promiješajte i maknite s vatre.
  • Jaja razmutite sa soli i vanilijom te polako miješajući ulijevajte u smjesu.
  • Na kraju dodajte brašno i zamijesite glatko tijesto koje je još toplo, ali možete odmah krenuti s izradom kora.
  • Tijesto podijelite na 8 komadića i svaki tanko razvaljajte na papiru za pečenje u krug promjera 22 cm.
  • Pećnicu prethodno ugrijte na 180°C i svaku koru pecite 6-7 minuta dok ne dobije lijepu boju.
  • Višak tijesta možete iskoristiti za ukrašavanje torte, pa ga ispecite na kraju, a možete ga i usitniti te s mrvicama tijesta ukrasiti tortu.

Krema

  • Dobro mikserom izradite slatko vrhnje u čvrsti šlag.
  • U drugoj posudi izmješajte kiselo vrhnje, med, šećer i aromu vanilije te lagano špatulom umiješajte dobiveni šlag.
  • Svaku koru premažite sa 2 žlice kreme, a ostatak kreme iskoristite za premazivanje i ukrašavanje torte.
  • Obavezno je ostavite preko noći u frižideru da medene kore upiju kremu i omekšaju.

Dobar tek i uživajte!

Medena torta

Ostavi komentar

Ostavi komentar

avatar

O meni

Zovem se Lidija i upravo ja se krijem iza bloga Gurmanka kojeg sam pokrenula 2015. godine. Glavni “krivci” za njegovo postojanje su moje kćeri na čiji nagovor sam i počela svoju slatku priču… Više

Nove objave

Pratite me

Instagram

Posljednje objave

Šubarice
Blagdanski panettone
Raspuknutići od bundeve