Lagana i osvježavajuća torta prepuna voćnih aroma koje će izmamiti sretne uzdahe vaših najmilijih.
Recept sam pronašla na jednom krasnom blogu Sweet Corner koji preporučam i vama jer tamo vas čeka mnogo lijepih slastica.
Torta od malina i limuna
Priprema 30 minutes
Kuhanje / pečenje 30 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour
Broj serviranja 16 kriški
Equipment
- Kalup za torte promjera 26 cm
Sastojci
Biskvit
- 5 jaja
- 5 žlica brašna
- 5 žlica šećera
- ½ vrećice praška za pecivo
- 50 g maslaca
Krema od limuna
- 250 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- vrećica želatine + 5 žlica hladne vode
- sok jednog limuna
- 250 ml slatkog vrhnja
- vanilin šećer
Krema od malina
- 300 g malina
- vrećica želatine
- 4 bjelanjka
- 250 ml slatkog vrhnja
- vanilin šećer
- 100 g šećera
Upute
Biskvit
- Pećnicu zagrijte na 200°C i pripremite podmazani kalup za torte.
- Mikserom izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka.
- U drugoj posudi miksajte žumanjke i šećer te dodajte omekšali maslac izrezan na listiće.
- Sada smjesi lagano dodajte brašno te umiješajte ručno špatulom snijeg od bjelanjaka.
- Dobivenu smjesu izlijte u kalup i pecite oko 20 minuta dok biskvit ne dobije lijepu boju (provjerite čačkalicom).
- Ohladite ga i vratite u obruč te preko njega prvo izlijte kremu od limuna.
Krema od limuna
- Stavite kuhati mlijeko, a u drugoj posudi mikserom izradite žumanjke, šećer i sok od limuna.
- Stavite želatinu u hladnu vodu 10-tak minuta da nabubri.
- Vruće mlijeko dodajte smjesi sa žumanjcima, dobro promiješajte i sve skupa vratite na vatru te kuhajte dok se ne zgusne.
- U vruću kremu dodajte na kraju i želatinu da se otopi te je ostavite da se ohladi.
- Mikserom izradite šlag od slatkog vrhnja, dodajte ga ohlađenoj kremi i izlijte preko biskvita te ostavite u frižideru da se stisne dok vi pripremate kremu od malina.
Krema od malina
- Zamrznute maline i 50 g šećera zagrijte na vatri dok se ne raskuhaju i procijedite ih po želji ako vam smetaju sjemenke od malina.
- U još vruću kremu umiješajte želatinu te sve dobro promiješajte.
- Od bjelanjaka i preostalog šećera izradiite čvrsti snijeg.
- Od tučenog vrhnja izradite šlag kojem dodajte pire od malina, a na samom kraju lagano špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
- Kremu od malina prelijte preko limunove kreme i ostavite da se sve dobro stisne.
- Uklonite obruč od kalupa i ukrasite tortu tučenim slatkim vrhnjem.
Dobar tek i uživajte!
Ova torta je izvrsna. Ja sam je pravila pre jedno 7-8 godina i to baš često i onda sam nekako zaboravila na nju. Sada mi treba torta za dečiji rođendan i setih se nje a nikako da nađem recept i ukucam na Google i izađe mi ovaj recept i oduševila se što sam ipak uspela da nađem recept. Hvala vam punooo
Drago mi je da sam Vam uspjela pomoći, lp